Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, AA Editör Masası'na konuk oldu: (4)

TAKİP ET

"Makro ekonomik göstergelerimizi ayın 16'sında bütçe gerçekleşmelerinde açıkladığımızda, gerçekten parmak ısırtacak rakamları söyleyeceğiz. Son yılların en iyi rakamlarını açıklayacağız" - "(Memur, emekli ve asgari ücret zammı ve EYT kararı) Bunlar seçime yönelikten ziyade, alınmış tedbirlerin neticesinde elde edilmiş kazanımların vatandaşa aktarılmasıdır"

Editör Masası'na konuk olarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmede bulundu.

2020, 2021 ve 2022 yıllarının dünya için çok ağır geçtiğini belirten Nebati, 2020'de dünya küçülürken Türkiye'nin büyümeyi başardığını söyledi. Nebati, bu durumun, öngörülebilirliğin en kötü olduğu dönemde alınan kararlarla yapıldığını ifade etti.

Türkiye ekonomisinin geçen üç yılda yaşadığı zorluklara işaret eden Nebati, zamanında aldıkları tedbirler sayesinde ekonominin iyileşme sürecine girdiğini dile getirdi.

Nebati, yeni yıla girerken Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılının en iyi şekilde olması için tedbirler aldıklarına dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili sürece bugün güçlü girdiysek son 6 ayda aldığımız tedbirlerle oldu. Memur, emekli maaşlarında beklenenin çok üzerinde bir artış yaptıysak hep aldığımız tedbirlerle oldu. Kasamız çok güçlü bir şekilde girdiğimiz için bunları yaptık. Dolayısıyla bunlar seçime yönelikten ziyade, alınmış tedbirlerin neticesinde elde edilmiş kazanımların vatandaşa aktarılmasıdır. Ne yapacağız yani? Vatandaş büyük bir enflasyon belasıyla karşı karşıya kalmışken, dar gelirliler ve sabit gelirliler sıkıntı yaşarken biz bu parayı alıp bir köşede mi tutacaktık? Hayır. Olan gücümüzün en sonuna kadar kendimizi zorlayarak vatandaşa dağıtımı noktasında gereken tedbirlerin ortaya konulduğu bir süreçtir. Seçime giderken de ben size söyleyeyim, makro ekonomik göstergelerimizi ayın 16’sında bütçe gerçekleşmelerinde açıkladığımızda, gerçekten parmak ısırtacak rakamları söyleyeceğiz. Son yılların en iyi rakamlarını açıklayacağız. 2022 yılı, dünyanın en zor olan yılında, son yüzyılın en kötü yılında Türkiye'nin bir yana durduğunu göstermesi açısından önemli. Dolayısıyla bu kararlar seçime yönelik kararlar değil, tersine kazanımların vatandaşla paylaşıldığı dönem olarak değerlendirmesi lazım.”

Nebati, yeni yıla elektrikte ve doğal gazda birtakım indirimlerle girildiğini, asgari ücrete, memur ve emeklilerin maaşlarına zam yapıldığını, EYT ilgili karar alındığını anlattı.

Bu durumun piyasalara canlılık getirdiğini vurgulayan Nebati, “Şimdi bunun enflasyona etkisi mutlak surette olur ama aralık ayındaki beklentilerin bizim lehimize çok hızlı şekilde düşüyor olması, enflasyondaki ataletin kırılmasına yol açtı. Dolayısıyla da geçen yıl yeni yıla girerken ki havayla bu yıl yeni yıla girerken ki hava bir değil.” ifadelerini kullandı.

- "Enflasyonda tek haneleri hedefliyoruz"

Nebati, "Enflasyon düşüyor" düşüncesinin toplumun her ferdinde hissedilir olmasının kendilerine büyük avantaj sağladığını dile getirdi.

Vatandaşların artık markette, fiyatlarda gördüğü en küçük oynamaya bile itiraz ettiğini belirten Nebati, bu durumun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Nebati, bu durumun üreticileri de yönlendirdiğine dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Üretici, 'Tüketici farkındalığı yükseldi, benim dikkat etmem lazım.' diyor. Üretici aynı zamanda bakıyor, enerji fiyatlarında artış yok, olmayacak, taşıma maliyeti düşüyor. Finansal maliyette de yok, çok ucuz imkanlarla veriyoruz. Bugün açıklayacağımız Kredi Garanti Fonu paketi ile toplumun hangi kurumu, ferdi varsa bu imkanlardan faydalanacak. Bu, sınırlı değil. Dolduğunda hemen artırabileceğimiz bir alanımız var. Şimdi böylesine bir ortamda vatandaşta bir bilinç oluştu. EYT gibi karşı karşıya kaldığın kıdem tazminatını da ben finanse ediyorum. Daha ne istiyorsun? Böylesi bir ortamda bir çağrıda bulundum, 'Herkesten enflasyonla mücadele noktasında elini taşın altına koymasını istiyorum' dedim. 'Bu sizi incitmeyecek' dedim. Niye? Çünkü bu şartlardan dolayı. Yavaş yavaş firmaların büyük bir kısmından ses gelmeye başladı, 'Biz de varız' diye. Kimi indirim yapıyor kimi sabitliyor. Bu asıl tüketicideki farkındalığın üreticinin de öngörülebilirliğin arttığı, önümüzdeki süreçte nasıl gittiğine ilişkin olumlu bir havanın yakalanmış olmasından kaynaklanıyor. Bu çağrı genişleyerek devam ediyor.”

Nebati, özellikle giyim ve ayakkabı sektörünün şubat ve martta yapacakları indirim kampanyalarını ocak ayına çekerek enflasyonla mücadelede kendilerine katkı sağlayabileceklerini bildirdi.

Maaş zamları ve EYT kararının enflasyona katkısının, bu farkındalıkla birbirini karşıladığını vurgulayan Nebati, “Biz OVP hedefleri doğrultusunda giden bir enflasyon ve sonrasında da tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. Vatandaş ve üreticinin de önümüzdeki ayları ve yılları öngörebilir şekilde hesabını, kitabını yapabileceği bir süreci yönetiyoruz." dedi.

Nebati, Bakanlığa bağlı serbest bir ekibin sürekli dolaşarak piyasadan fiyat aldıkları bilgisini verdi. Geçen yılın aksine fiyatlardaki durgunluğun tüketici ve üreticiler tarafından hissedildiğine işaret eden Nebati, bu durumun kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

- "Enflasyona bakışımız Batı ülkelerinden farklı"

Nebati, Batı ekonomilerinin enflasyonla mücadelede geleneksel duruşlarını hiç bozmadığını belirterek bu ülkelerin enflasyonla mücadelede faiz artışlarına gittiğini hatırlattı.

Bu durumun, işsizliğin artmasına, üretimin düşmesine ve dükkanların kapanmasına neden olduğuna dikkati çeken Nebati, şunları kaydetti:

“Bizim farkımız o zaten. Biz 'Şu kadar kişi işsiz kaldı' diye bakmıyoruz. 'Bu kadar işsiz var, derdi nedir?' diye baktığımız için bizim bakış açımız onlardan farklı. Onun için biz geçen yıl enflasyonla mücadeleyi onlar gibi sert frene basarak yapmadık. Tersine büyümeyi de öngörerek ikisini de dengeli bir şekilde götürmeye gayret ediyoruz. Nitekim biz yüzde 5'in üzerinde inşallah bir büyümeyi gerçekleştirmiş olacağız. 2023 için de büyüme beklentimiz yine yüzde 5, OVP hedefleri içinde. Aldığımız tedbirlerden dolayı da ülke içindeki ticaretin de gelişmesiyle ilk çeyreği de iyi bir şekilde geçireceğiz gibi duruyor.”

Yurt dışındaki kırılganlıkların küresel bir aktör olan Türkiye’yi etkilememesinin mümkün olmadığına işaret eden Nebati, Türkiye’nin dünyadan farklı olduğunu vurguladı.

Nebati, İstanbul merkeze alındığında 3-4 saatlik sürede 1,3 milyarlık nüfusa ulaşılabildiğini, bunun ticaret hacminin de 26-27 trilyon dolar olduğunu anlattı.

Söz konusu coğrafyalardaki taleplerin farklı olduğunu vurgulayan Nebati, şunları söyledi:

“Talepler farklı, toplumlar farklı, ülkeler farklı. Türkiye bunlarla iletişim kurabilen tek ülke. Afrika ile bir ilişkisi var. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrika'ya gittiği zaman farklı karşılanıyor, Batı ülkelerinden bir cumhurbaşkanı gittiği zaman farklı karşılanıyor, Türk iş dünyasından insanlar gittiği zaman farklı karşılanıyor. Gönül birlikteliği olduğu için de biz çok hızlı şekilde uyum sağlayabiliyoruz. Orta Doğu ve İslam ülkeleriyle Müslüman olduğumuz için, Türk cumhuriyetleri ile Türk olduğumuz için iletişimimiz çok çok iyi. Rusya ve İran kadim komşumuz, onlarla ilişkilerimiz var. Savaşan iki ülke arasında (Rusya-Ukrayna) rahat bir şekilde görüşebilen, sözü dinlenebilen bir ülke Türkiye. Yönünü Batı'ya dönen bir ülke Türkiye. Her geçen gün yeni yeni iletişim araçları geliştiriyoruz. Bugün Körfez'den çok iyi talepler geliyor. Sadece Körfez'e odaklanmıyoruz, bu ay Avrupa seyahatimiz olacak. Batı ile de aynı şekilde ilişkilerimizi götürüyoruz, Uzak Doğu ile de."

Türkiye'deki üreticilerin dünyadaki kırılganlıklara çok hızlı uyum sağlayabildiğini vurgulayan Nebati, ülkenin makro olarak da geçen yıl dünyanın en iyi borçlanan ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Bakan Nebati, Türkiye'nin yurt içinde en ucuz şekilde borçlandığını, bu yıl da borçlanma stratejilerinin ilan ettikleri şekilde gittiğini ve her türlü tedbiri aldıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

AA Editör Masası AAtölye Anadolu Ajansı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati