Hazine ve Maliye Bakanı Nebati destek ve tedbir paketlerini açıkladı

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadele tedbirleriyle ilgili yeni ekonomi paketini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi paketini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati;

Türkiye ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısındayız bildiğiniz üzere geçen yıl aralık ayında Türkiye Ekonomi Modeli adımlarımızı bir bir işliyoruz. bugün de 20 Aralık'tan sonra önemli bir eşiği geçeciğiz. Güçlü üretim, güçlü ihracat, güçlü kalkınma ve bunun için tek hedef istikrar. 

20 Aralık'tan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatıyla ilgiliydi. En önemli sac ayaklarından bir tanesi her geçen gün ivmesini artırarak belirli bir noktaya geldi. Bu Türk Lirası'na olan inancın aslında tescil edilmesiydi. 

Gün geçtikçe Türk Lirası'ndaki mevduatın oranı bozdurulan dövizler lehine döndü. Dövizin bozdurum oranı yüzde 49'u yani 10 milyar doları geçti. Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerin ikincisine geldi.

Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Bugüne kadar yastıkaltı altının ekonomiye kazandırılması için bütüncül bir yaklaşım olmadan yürüyordu. Yastıkaltında büyük miktarlarda bulan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak.

1 Mart'tan itibaren her ilde en az bir adet olmak üzere 2022 yılında da 1500'ün üzerindeki kuyumcunun dahil olacağı çalışmayı başlatıyoruz. Fiziki altın kuyumcular ve bankalar aracılığı ile sisteme sokulacak, istenildiğinde fiziki olarak geri çekilebilecek. Nebati, yeni uygulama kapsamında finansal sisteme kazandırılan altınların talep edilmesi halinde fiziki olarak geri alınabileceğini bildirdi. Yıl sonu en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızya yerine getireceğiz. Karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanılabilecek dedi.

Bakan Nebati: Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız, dedi.

Nebati, tüketiciye fiyat takibinin yapılmasına fırsat verecek ve en uygun fiyatla ürün bulmasına katkı sağlayacak bir mobil uygulamanın 1 Mart'ta kullanıma sunulacağını bildirdi.

son dakika haber gündem ekonomi destek ve tedbir paketleri Hazine ve Maliye Bakanlığı