Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TAKİP ET

TBMM PAB Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı: - "Birçok ülkede temel gıda ürünlerine, bebek maması dahil, İngiltere'den parlamenter arkadaşların ifadesini burada tekrarlıyorum, ulaşmakta sıkıntı yaşandığını da biliyoruz. Allah'a şükür ülkemizde böyle bir durum yok" - CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener: - "Cari açığı kapatacağız derken patlatmışsınız. Tarihi rekor. O zaman iddialarınız tutmamış, tam tersine çıkmış"

TBMM TBMM Parlamentolararası Birlik (PAB) Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı, ekonomik krizin, bütün dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, "Birçok ülkede temel gıda ürünlerine, bebek maması dahil, İngiltere'den parlamenter arkadaşların ifadesini burada tekrarlıyorum, ulaşmakta sıkıntı yaşandığını da biliyoruz. Allah'a şükür ülkemizde böyle bir durum yok." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, iktidarın, ekonomi politikalarına "Çin modeli" yerine, "yerli ve milli" olarak nitelendirdiği "Türkiye Ekonomi Modeli" adını vermesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İhracatta gelecek yıl 10 milyar dolarlık artış öngörüldüğünü belirten Şener, bu tutarla ihracatta destan yazılamayacağını söyledi.

Şener, dış ticaret ve cari işlemler açığı verilerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Cari açığı kapatacağız derken patlatmışsınız. Tarihi rekor. O zaman iddialarınız tutmamış, tam tersine çıkmış. Bu modeli niye devam ettirmeye çalışıyorsunuz? Faiz diyorsunuz, tefeci faizi ile dışardan borçlanıyorsunuz. Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca faizlerin ana parayı geçtiği tek dönemi yaşıyor. Türk tarihinin en faizci hükümeti, faiz düşürdüğünü iddia ediyor. Tutturabildikleri hiçbir şey yok. 'Dünyada enflasyon var.' diyorsunuz ama bize benzeyen ülkelerde enflasyon ortalama yüzde 10. Bizde 8 katı; yüzde 86."

- "Kötüysek, bu millet 20 yıldır neden seçiyor?"

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, partisinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde değişim ve reform başarılarını 20 yıldır sürdürdüğünü belirtti.

Kamu açıklarının azaltılması ve mali disiplinin sürdürülmesine yönelik politikalara bağlı olan iktidarın, gelir politikalarını tüm kesimlerin ihtiyaçlarını gözeterek hayata geçirdiğini anlatan Erim, Türkiye ekonomisinin, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana çok önemli mesafe kat ettiğini söyledi.

Küresel ekonominin içinden geçtiği bu zor dönemde dahi Türkiye'nin pozitif ayrıştığını, ülkedeki hiçbir kesimin yalnız bırakılmadığını ifade eden Erim, daha etkin, adil ve rekabetçi bir vergi politikasının sürdürüldüğünü de kaydetti.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, elindeki madeni paraları göstererek, "Bu poşetteki 2 kilo madeni paranın değeri 85 lira, hurdacıda 242 lira ediyor. Bu poşet ekonomiyi hurdaya çevirdiğinizin resmidir. Ekonomi batmış siz hala ışıltı peşindesiniz." ifadelerini kullandı.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, bugüne kadar Bakan Nebati kadar vücut dilini iyi kullanan bir bakan görmediğini söyledi. Nebati'nin her ortamda pozitif enerji verdiğini dile getiren Çelebi, Bakan Nebati için "Halkın adamı, gönül adamı." diye konuştu.

Muhalefetin kendilerini eleştirmesinin normal olduğunu belirten Çelebi, "Biz kötü değiliz. Kötüysek, bu millet 20 yıldır Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'yi neden seçiyor?" dedi.

Muhalefetin ekonomi verilerine yönelik eleştirilerini yanıtlayan Çelebi, ihracat, turizm ve istihdam verilerini sıralayarak, Türkiye'deki pozitif ayrışmanın görüldüğüne işaret etti.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, AK Parti'li Çelebi'nin ekonomik verilere ilişkin sözlerinin ardından konuşma hakkından feragat ettiğini belirterek, konuşmasını yapmadı.

- "Bu krizden inşallah çıkılacak"

TBMM PAB Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı, Komisyon Başkanı olarak katıldığı uluslararası toplantılarda bir araya geldiği parlamenterlerle ortak konunun ekonomik kriz olduğuna dikkati çekti.

Kavakcı, "Ekonomik krizin bütün dünyayı etkilediğini biliyoruz. Bizi de aynı oranda etkiledi. Birçok ülkede temel gıda ürünlerine, bebek maması dahil, İngiltere'den parlamenter arkadaşların ifadesini burada tekrarlıyorum, ulaşmakta sıkıntı yaşandığını da biliyoruz. Allah'a şükür ülkemizde böyle bir durum yok. Bu krizden inşallah çıkılacak. Hepimizi etkiledi, en çok da dar gelirli vatandaşlarımızı etkiledi ama bununla beraber verilen büyük destekler var." değerlendirmesini yaptı.

Esnafa, sanatkara, çiftçiye destek verildiğini, asgari ücrete önemli oranda zam yapıldığını dile getiren Kavakcı, bunların çok kıymetli olduğunu ifade etti. Yatırımların devam ettiğini, üreticinin desteklendiğini de kaydeden Kavakcı, "Eskiden, benim gençliğimde ya da çocukluğumda belirli krizler yaşandığında, memurlarımızın maaşlarını vermekte zorlandığımız zamanlar da görmüştük. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil. İhtiyaç sahibi ve sosyal destek alan vatandaşlarımızın aldıkları desteklerin krize rağmen hiç kesintisiz devam etmesi çok kıymetli." diye konuştu.

Öte yandan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, komisyona verilen arada milletvekillerinin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye "Şanlıurfalısınız ama çiğ köfte dağıttırmadınız." sözlerini sarf ettiğini, bunun üzerine Nebati'nin çiğ köfte dağıttırmaya karar verdiğini aktardı. Komisyonda milletvekillerine çiğ köfte ikram edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığının 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu