HDP'li Oluç: "Başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı hüküm varsa kaldırılmasına itirazımız olmaz"

TAKİP ET

TBMM HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Bizim başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı, engelleyici bir hüküm varsa...

TBMM HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Bizim başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı, engelleyici bir hüküm varsa kaldırılmasına itirazımız olmaz, geçmişte de olmadı bugün de olmaz." dedi.

Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bugün 13 eğitim sendikasının "iş bırakma" eyleminde bulunduklarını belirterek, öğretmenlerin yanında olduklarını, bundan dolayı öğretmenlere disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeline ilişkin açıklamalarına değinen Oluç, İstanbul Ticaret Odası'nın enflasyon oranını yüzde 109 olarak açıkladığını, bu oranın son 27 yılın rekoru olduğunu kaydetti.

Hükümetin vatandaşlara masal anlattığını iddia eden Oluç, işçi emekli ve orta sınıf için büyümenin söz konusu olmadığını, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 7 binin üzerinde, yoksulluk sınırının ise 24 bini aşmış olduğunu savundu.

Hükümetin sadece ekonomide değil demokrasi ve hukuk alanında da halka masal anlattığını ve gerçekleri söylemediğini ileri süren Oluç, uluslararası kuruluşların yayınlarında Türkiye'nin en çok otoriterleşen beş ülkeden birisi olduğuna yer verildiğini iddia etti.

- Başörtüsüyle ilgili tartışmalar

Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği tartışmalarına değinen Oluç, şu ifadeleri kullandı:

"Biz bu tartışma ilk başladığı zaman pozisyonumuzu açıkladık. Henüz metni görmediğimiz için tutumumuzu bugün de sürdürüyoruz. Bizim başörtüsüyle ilgili yasaklayıcı, engelleyici bir hüküm varsa kaldırılmasına itirazımız olmaz, geçmişte de olmadı bugün de olmaz. Dolayısıyla eğer bunu yasa değişikliği ile değil de Anayasa değişikliği ile yapmak istiyorsanız her türlü inancın, kültürün, kimliğin ve ana dilin eşit kabul göreceği kuvvetli ifadeleri anayasaya yazmak zorundasınız.

Aksi takdirde eksik olur, eksik olan şey toplumu tatmin etmez. Ayrımcılık yaşadığını hisseden kim varsa ister inanç, ister etnik kimliğe sahip olsun kim varsa onların tatmin olması lazım. Bunun için de tam bir eşitlik ilkesi üzerinde çalışmak gerekir. Bu olmadığı sürece yapılan iş inandırıcı olmaz. Eşitlik meselesini önemsiyoruz. Aileden söz ediyorsak kadın ve erkeğin eşit olduğu bir kurumdan söz etmemiz gerekir."

Hakkı Saruhan Oluç