HDP'li Paylan: "Güney Kafkasya'da barışı sağlayacak anahtar ülke Türkiye'dir"

TAKİP ET

TBMM HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Güney Kafkasya'da barışı sağlayacak anahtar ülkenin Türkiye...

TBMM HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Güney Kafkasya'da barışı sağlayacak anahtar ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Paylan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Dünya Ermenileri Zirvesi nedeniyle Ermenistan ziyareti kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Vaagn Haçaturyan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan, Türkiye ile Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi ve Ermenistan Meclis Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan ile temaslarda bulunduğunu bildirdi.

Temaslarında Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecini ve Kafkaslar'da kalıcı barış konularını istişare ettiklerini söyleyen Paylan, "Kafkaslarda barış için ciddi bir fırsat penceresinin olduğunu düşünüyorum. Ancak risklerle de karşı karşıyayız." diye konuştu.

"Uzun süredir birbirine kıyan halkları barıştırmanın zor olduğunu ve bunun için cesaret gerektiğini" kaydeden Paylan, "Ben, bu mücadeleye talibim. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan'ın bütün siyasetçilerinin de talip olmasını istiyorum. Şimdi barış için bir fırsatımız var." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın şu anda, Ermenistan'ın 1990'larda yaptığı hata gibi maksimalist beklentiler içinde olduğunu iddia eden Paylan, bu beklentiler içinde adil ve kalıcı bir barışa ulaşma şansının olmadığını savundu.

Paylan, "İki kardeş halkın barıştırılması için bir anahtar var. Bu anahtar aktör Türkiye'dir. Güney Kafkasya'da barışı sağlayacak anahtar ülke Türkiye'dir. Türkiye'de tüm aktörlere, siyasi partilere, hükümete, Sayın Cumhurbaşkanı'na çağrımdır: Gelin, bu iki küs kardeş halkı barıştıralım." değerlendirmesinde bulundu.


barış çağrı Güney Kafkasya HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan