"Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı" toplantısına ilişkin açıklama:

TAKİP ET

Alınan kararlara göre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun politikaların yönlendirilmesi ve koordinasyonu görevine istinaden, dönemsel toplantılar yapılacak - Bu toplantılarda "Yeşil ve Dijital İkili Dönüşüm ile Ar-Ge ve İnsan Kaynakları" konusunda görev, sorumluluk ve faaliyetleri olan tüm kamu kurumları bir araya gelecek

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun politikaların yönlendirilmesi ve koordinasyonu görevine istinaden, dönemsel toplantılar yapılacağı bildirildi.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında "Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı" toplantısı düzenlendiği hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Türkiye'nin "2053 Net Sıfır Emisyon" hedefine yönelik bilim, teknoloji ve yenilik alanında atılacak adımların masaya yatırıldığı toplantıya bakanlar, Politika Kurulları temsilcileri, kamu kurumları, özel sektör şemsiye kuruluşları ve üniversitelerden temsilciler katıldı.

Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiği toplantıda 2053 net sıfır emisyon hedeflerine Türkiye'nin en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayacak adımlar konuşuldu.

Toplantıda Kurul Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından da "Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı" sunumu gerçekleştirildi.

İhtiyaç duyulan teknolojilerle ilgili çok sayıda kamu kurumunda stratejiler, programlar, planlar ve mekanizmalar oluşturulduğu kaydedilen toplantıda, bu faaliyetlerin haritalama çalışması incelenerek, Türkiye'de bu minvalde yapılan çalışmaların "Hedef 2053 Net Sıfır Karbon Hedefi ve Bilimin Yüzyılı" vizyonu doğrultusunda bir arada değerlendirilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Toplantıda, ilgili çığır açıcı teknolojilerin ve Ar-Ge insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda eşgüdüm, işbirliği ve güç birliğinin tesis edilmesine karar verildi ve böylece "Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı" başlatıldı.

- Dönemsel toplantılar

Toplantıda alınan kararlara göre, "Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu"nun politikaların yönlendirilmesi ve koordinasyonu görevine istinaden, dönemsel toplantılar yapılacak. Bu toplantılarda "Yeşil ve Dijital İkili Dönüşüm ile Ar-Ge ve İnsan Kaynakları" konusunda görev, sorumluluk ve faaliyetleri olan tüm kamu kurumları bir araya gelecek, ekosistemin ana paydaşları olan özel sektör şemsiye kuruluşları ve üniversitelerle birlikte atılacak adımlar istişare edilecek.

- İleri teknoloji konularında ulusal atılımlar başlatılacak

Toplantıdan çıkan önemli bir diğer kararın da Türkiye'nin ileri teknoloji konularında ulusal atılımlar başlatması olduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeşil kalkınma devrimi olarak tanımlanan Türkiye'nin "2053 Net Sıfır Emisyon hedefini" Eylül 2021'de açıklamış, bu sayede Türkiye'nin yeşil dönüşümü ve büyümesi yolunda önemli bir adım atılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve üyeler Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Yalçındağ ve Dr. Osman Coşkun'dan oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon Ar-Ge ve Yenilik Atılımı