Hindistan'a göre, iklim değişikliğinin çözümü net sıfır karbon emisyonu hedefinden geçmiyor

TAKİP ET

Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Bhupender Yadav, net sıfır karbon emisyonu hedefi belirlemenin iklim değişikliğinin çözümü...

Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Bhupender Yadav, net sıfır karbon emisyonu hedefi belirlemenin iklim değişikliğinin çözümü olmadığını savundu.

Yadav, Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurul Başkanı Abdulla Shahid başkanlığında çevrimiçi düzenlenen üst düzey bir iklim toplantısına katıldı.

Toplantıda, onlarca ülkenin net sıfır karbon emisyonu hedefi belirlediğine söyleyen Yadav, bunun iklim değişikliğinin çözümü olmadığını iddia etti.

Yadav bu hedef yerine, zengin ülkelerin emisyon için tarihi sorumlulukları olduğunu kabullenmeleri, gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını ve iklim değişikliği karşısında korumasız durumda olanları korumaları gerektiğini belirtti.

İskoçya'nın Glasgow kentinde BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı düzenleneceğini anımsatan Yadav, ülkesinin burada çözümün bir parçası olmayı taahhüt ettiğini dile getirdi.

Yadav, Hindistan'ın zengin ülkelerin vadettiği para kaynağı olmadan iklimle ilgili hedeflerine ulaştığına dikkati çekti.

- Atmosfere gönderilen karbon miktarına odaklanılmalı

Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sekreteri Rameshwar Prasad Gupta, basına yaptığı açıklamada, Hindistan'ın küresel ısınmanın kurbanı olduğunu, bu ısınmaya katkı sağlamadığını belirtti.

Net sıfır karbon emisyonu hedefinin iklim krizinin çözümü olmadığını ifade eden Gupta, ülkelerin, bu hedefe ulaşırken atmosfere gönderdikleri karbon miktarına odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Hindistan, en fazla sera gazı üreten ülkeler sıralamasında Çin ve ABD'nin ardında yer alıyor.

Dünyanın ikinci en büyük fosil yakıtı kullanıcı Hindistan'ın kömüre bağımlılığı ise sürecek gibi gözüküyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 31 Ekim-12 Kasım'da Glasgow'da düzenlenecek COP26'ya katılacak.