Hindistan'da dolandırıcılıkla suçlanan milyarder Adani'nin soruşturulması için gösteri yapıldı

TAKİP ET

Hindistan'ın ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi (INC), milyarder Gautam Adani'nin sahibi olduğu...

Hindistan'ın ana muhalefet partisi Hindistan Ulusal Kongresi (INC), milyarder Gautam Adani'nin sahibi olduğu Adani Group'un dolandırıcılık ve borsada manipülasyon yaptığı iddialarının soruşturulması talebiyle protesto gösterileri düzenledi.

INC üyeleri, Adani Group şirketi hakkındaki dolandırıcılık iddialarının soruşturulması için başkent Yeni Delhi ile Mumbai ve Chennai kentlerinde, bir devlet bankasının ve Adani hisselerine yatırım yaptığı bilinen ülkenin en büyük sigorta şirketinin önünde toplandı.

Protestoda, merkezi ABD'de bulunan Hindenburg Research adlı şirketin Adani Group'u dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla suçlamasının ardından, söz konusu şirket hakkında soruşturma açılması için Başbakan Narendra Modi'ye çağrıda bulunuldu.

Yeni Delhi'deki protestolarda "Defol Adani" sesleri yükseldi ve havaya sahte banknotlar atıldı. Ayrıca Modi ve Adani'nin resimleri bulunan valiz yakıldı.

Hindistan Parlamentosu ise soruşturma çağrılarının artması nedeniyle üçüncü gününde çalışmalarını erteledi.

Öte yandan, Adani Group, yaptığı açıklamada, şirketin Hindistan'daki büyük yatırımcılarının, Eylül 2024'e kadar geri ödemesi gereken 1,1 milyar dolarlık hisse destekli kredileri ön ödeme taahhüdünde bulunduğunu bildirdi.

- Kişisel servetinin neredeyse yarısını kaybetti

Hindenburg Research, 24 Ocak'ta, Adani Group hakkında, borsada manipülasyon ve muhasebe dolandırıcılığı iddialarında bulunduğu bir rapor yayımlamıştı. Bu iddiaların ardından şirket hisselerinde sert düşüşler yaşanmıştı.

Buna karşılık olarak Adani Group ise 413 sayfalık bir savunma metni yayımlayarak iddiaları yalanlamıştı.

İddiaların ardından Adani Group bünyesinde bulunan şirketler, yaklaşık 110 milyar dolar kaybetmişti. Yatırımcıların da desteğini çekmesi üzerine, Adani'nin 120 milyar dolar olan kişisel serveti 59 milyar dolara düşmüştü.

Söz konusu düşüşler sonrası Adani, dünyanın en zengin üçüncü kişisi konumunu kaybederek, 21'inci sıraya gerilemişti.

Adani Group Gautam Adani protesto