Hindistan'da topraklarına girişi engellenen yerliler, Nagarhole Ulusal Parkı'nda protesto başlattı

TAKİP ET

Hindistan'da farklı kabile üyelerinden oluşan grup, "koruma alanları" oluşturmak için topraklarından...

Hindistan'da farklı kabile üyelerinden oluşan grup, "koruma alanları" oluşturmak için topraklarından çıkarılmalarını protesto etmek için Nagarhole Ulusal Parkı'nda bir araya geldi.

Yeni Zelanda haber sitesi Scoop News'e göre, yerli halktan yüzlerce kişi, topraklarının hükümet tarafından koruma alanlarına dahil edilmesini protesto etmek için ülkenin güneybatısındaki Karnataka eyaletinde bulunan ve kaplan rezervi olarak bilinen Nagarhole Ulusal Parkı'nda buluştu.

Nagarhole Ulusal Parkı Orman Dairesi Ofisi önünde toplanan, 46 köyden farklı kabilelerin üyeleri, "Nagahole ormanları atalarımıza aittir. Hayvanlar ve ormanlar bizim, ailemizin bir parçasıdır." sloganları attı.

- Nagarhole Ulusal Parkı'ndan tahliye edilen Jenu Kuruba kabilesi

Tepeleri, vadileri ve şelalelerinin yanı sıra sahip olduğu kaplan nüfusuyla bilinen Nagarhole Ulusal Parkı turistlerin uğrak noktası haline gelirken, yerli halk bir zamanlar topraklarının bulunduğu bölgeye giriş yapamıyor.

Nagarhole Ulusal Parkı’nın koruma alanlarına dahil edilmesi, uzun yıllar buradaki ormanlarda yaşayan Jenu Kuruba kabilesinin "zorunlu" tahliyesini de beraberinde getirdi.

Bugünlerde elektrikli teller ve kahve ağaçlarıyla çevrili yaşam alanlarından uzaklaştırılan yerliler, kahve tarlalarında zorlu şartlar altında çalıştırıldıklarını ve "kendi topraklarında köle yapıldıklarını" belirtiyor.

Hindu sembollerinin bulunduğu bölgeden çıkarılmalarını hem dini inançlarına hem de toprak haklarına saldırı olarak gören kabile üyeleri, insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını ileri sürüyor.

Yerliler ayrıca Vahşi Hayatı Koruma örgütleri öncülüğünde zorunlu kılınan tahliyelerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

Kabile haklarına yönelik çalışmalar yürüten Londra merkezli insan hakları kuruluşu Survival International’a göre, yaklaşık 20 bin Jenu Kuruba kabilesi üyesi yasa dışı olarak Nagarhole Ulusal Parkı'ndaki topraklarından çıkarıldı.

İnançları, ormanlarla ve vahşi yaşamla ilişkileri üzerine kurulu olan Jenu Kuruba üyeleri, tanrılarının Nagarhole Ulusal Parkı'nda yaşadığına inanıyor.

Jenu Kuruba kabilesi, bal toplayıcılığındaki ustalığıyla biliniyor.

Ayrıca Jenu Kuruba yerlileri, dini inançlarının parçası olarak gördükleri ormanlara ve hayvanlara zarar vermediklerini ve bu yüzden kaplanların koruma altına alınmaya ihtiyacı olmadığını savunuyor.

Hindistan Kabile Nagarhole Ulusal Parkı