Hint Genelkurmay Başkanı'na göre, Manipur'daki olayların durulması biraz zaman alacak

TAKİP ET

Hindistan Genelkurmay Başkanı Anil Chauhan, Manipur eyaletinde Meitei topluluğunun "Planlanmış Kabile" kategorisine...

Hindistan Genelkurmay Başkanı Anil Chauhan, Manipur eyaletinde Meitei topluluğunun "Planlanmış Kabile" kategorisine dahil edilmemesi gerekçesiyle başlayan şiddet olaylarının durulmasının biraz zaman alacağını bildirdi.

Hindistan'da yayın yapan NDTV'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanı Chauhan, Manipur'da 3 Mayıs'tan bu yana süren ve 70'den fazla kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarının iki etnik grubun çatışmasından kaynakladığını ve ayaklanmayla mücadeleyle ilgisinin olmadığını açıkladı.

Chauhan, kanun ve nizamın sağlanmasında Manipur hükümetine destek olduklarını söyledi.

İyi bir iş çıkardıklarını ve birçok insanın hayatını kurtardıklarını söyleyen Chauhan, Manipur'daki zorlukların hala sürdüğünü ve durulmasının biraz zaman alacağını belirtti.

Bu arada, Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, neredeyse bir aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı Manipur'u ziyaret etti.

Bakan Shah, burada Manipur Valisi Anusuiya Uikey ve eyalet hükümetinin bakanlarıyla bir araya geldi.

Askeri yetkililer, sivil toplum kuruluşları ve etkili topluluk liderleriyle görüşen Bakan Shah, olayların kontrol altına alınmasına ilişkin stratejiyi masaya yatırdı.

- Çatışmalarda en az 70 kişi öldü

Manipur'da nüfusun yarısından fazlasını oluşturan Meitei topluluğu, "Planlanmış Kabile (ST)" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle protesto gösterileri düzenlemeye başlamış, gösteriler 3 Mayıs'tan itibaren şiddet olaylarına sahne olmuştu.

4 Mayıs'ta askere "vur emrinin" verildiği Manipur'daki şiddet olaylarında bugüne kadar en az 70 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı ve 40 binin üzerinde kişi yerlerinden edildi.

Hindistan'da "Planlanmış Kabile (ST)" kategorisinde yer alan topluluklara siyasi temsil, okullarda kota ve memuriyet gibi olanaklar sağlanıyor.

Yasalara göre, dağlık alanlara yerleşmelerine izin verilmeyen Meiteiler, eyalette Myanmar ve Bangladeşli göçmen nüfusunun artması nedeniyle zorluklarla karşılaştıklarını iddia ediyor.

Ankara Hindistan Kabile Manipur şiddet olayları