Hollanda'da temsili "İnsanların Mahkemesi" Putin'in yargılandığı davada iddianameyi kabul etti

TAKİP ET

Hollanda'da uluslararası hukukçuların kurduğu "İnsanların Mahkemesi", Ukrayna'ya savaş açarak "saldırı suçu"...

Hollanda'da uluslararası hukukçuların kurduğu "İnsanların Mahkemesi", Ukrayna'ya savaş açarak "saldırı suçu" işlediği iddiasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in temsili olarak yargılandığı davada iddianameyi kabul etti.

İdari başkent Lahey'de "İnsanların Mahkemesi" olarak adlandırılan temsili mahkemede Putin, "saldırı suçu"ndan yargılanıyor.

Aralarında eski Liberya Devlet Başkanı Charles Taylor'ın yargılandığı, Sierra Leone için oluşturulan özel mahkemenin savcısı ABD'li Stephen Rapp'ın da yer aldığı üç hakimli mahkeme, Rusya'nın saldırısından kurtulan Ukraynalı sivilleri ve askeri uzmanları dinledikten sonra Putin'in "saldırı suçu"ndan yargılanmasını isteyen iddianameyi kabul etti.

Temsili mahkeme, savaşın birinci yıl dönümünde verdiği kararında uluslararası topluma "Rusya Devlet Başkanı Putin'i yargılama gücü olan bir mahkemenin gerekli tedbirleri alarak sorumluları yakalaması ve resmi bir 'Ukrayna Mahkemesi' önünde yargılaması için gereken adımları atmalı." çağrısında bulundu.

Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), savaşın başlamasından kısa süre sonra Ukrayna'da işlenen suçlar için soruşturma başlatmıştı ancak Mahkemenin Ukrayna özelinde "saldırı suçu" için yargı yetkisi bulunmuyor.

Bu sebeple Ukrayna, savaşı başlatmaktan sorumlu tuttuğu Rus askerleri ve siyasi liderlerinin "saldırı suçu"ndan yargılanabilmeleri için özel mahkeme kurulmasını istiyor.

Hollanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırı suçu