İBB Meclisi'nde İSTAÇ'la ilgili soru önergesi verildi

TAKİP ET

AK Parti'li Meclis Üyesi Kübranur Uslu: - "İstanbul'un tarihi, turistik, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı gereği çöplerin toplanılması, toplanan atıkların bertarafı halk sağlığı ve hijyen açısından büyük önem arz etmektedir" - "Biz görevimizi yerine getirerek çöplerimizi topluyoruz fakat İBB sorumluluğunda olan alanlara dökümünü yapmakta çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz"

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin AK Parti'li üyesi Kübranur Uslu'nun kentteki çöp sorununu gündeme taşıyarak İSTAÇ ile ilgili sunduğu soru önergesinin İBB Başkanlık makamına gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı'nın ikinci oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Meclis'te soru önergesi vermek üzere söz alan Uslu, ilçe belediyelerinin 3 vardiya halinde katı ve evsel atıkların toplanması işlemini üstlendiklerini söyledi.

Uslu, "İstanbul'un tarihi, turistik, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı gereği çöplerin toplanılması, toplanan atıkların bertarafı halk sağlığı ve hijyen açısından büyük önem arz etmektedir. Biz görevimizi yerine getirerek çöplerimizi topluyoruz fakat İBB sorumluluğunda olan alanlara dökümünü yapmakta çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İSTAÇ A.Ş'deki yoğunluk nedeniyle çöp araçlarımız döküm kuyruklarında kalmakta, araçlarını boşaltmak için müsait istasyon aramakta, istasyon bulunduğunda döküm sıralarında yaşanan uzun beklemeler ve bölgemize dönülememesi nedeniyle vardiyalarda aksamalara dolayısıyla İstanbul'un çöplerinin toplanmasında büyük zorlukların yaşanmasına neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Mevcut sahaların toplanan atıkların bertarafı için bir nakil istasyonunun taşıması gereken özelliklere sahip olmadığını, bu nedenle işçi sağlığı ve güvenliği açısından büyük risk oluştuğunu kaydeden Uslu, ''İBB'nin kanunda belirtilen görevini yerine getirmesi gerektiğini vurguluyor, İSTAÇ'ta yaşanan olumsuzlukların ivedilikle giderilmesini talep ediyoruz." dedi.

Uslu, önergede, "İSTAÇ'ın ilçemizden gelen çöp kamyonlarını saatlerce bekletmesinin, İstanbulluların sağlığını tehlikeye atmasının sebebi nedir? İSTAÇ'ta yetersiz personel olduğu iddiaları doğru mudur? İSTAÇ'taki araçların yetersiz olduğu ve bu eksiklikleri gidermek adına yeni araç satın alınmadığı iddiaları doğru mudur? İSTAÇ’ta çalışan personelin işten çıkarıldığı ve sözleşme sorunları nedeniyle iş planlarında aksaklıklar yaşandığı iddiaları doğru mudur? Personel ve araçların sayıları, vardiyaları ve çalışma koşullarıyla ilgili tarafımıza bilgi verir misiniz?" sorularını yöneltti.

Önergeyle ilgili söz alan İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, İSTAÇ olarak kentteki 9 farklı noktadan evsel atık topladıklarını söyledi.

Kösedağı, günde ortalama 18 bin ton civarında evsel atığı toplayıp İstanbul'un temizliğine katkı sunduklarını kaydederek, şöyle devam etti:

''Organizasyonun bazen kendisini güncellemesi ve bakımı gerekiyor. 9 katı atık toplama merkezimizin birçoğuna bakım yaptık. Bakım yaptığınızda potansiyelinizi daraltmak zorunda kalıyorsunuz. Bu lokal bir sorun. Bir hafta sürdüğü doğrudur. Bu süreçte 'İlçe belediyeleri katı atıkları Büyükşehir'e getirir, biz de katı atık merkezlerine götürürüz.' dedik. Birçok ilçe belediyesi aynı anda getirdiği için yoğunluk oluştu. İSTAÇ olarak ilçe belediyelerimize bakım durumumuz var diye yazı yazdık. 'Bunları lütfen günlere yayalım.' dedik. Herkese aynı saatte çöpünü getirmemesini söyledik. Uymayan da oldu, bundan kaynaklı yoğunluk oluştu. İstanbul halkımız bilsin ki şu anda bu sorun ortadan kalkmıştır.''

Soru önergesinin Başkanlık makamına gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

- Hamidiye A.Ş ile ilgili soru önergesi

Kübranur Uslu, Hamidiye A.Ş ile ilgili de bir soru önergesi sunarak, "Artık market raflarında Hamidiye’den çok HMD markasını görmeye başladık. Bu yolla Hamidiye isminin zamanla zihinlerden silinmesi kaçınılmaz bir sondur. Hamidiye A.Ş'nin kendi eliyle kendi markasına zarar veren bu çalışmayı durdurmasını talep ediyoruz." diye konuştu.

Uslu, önergede, "Şu ana kadar kaç adet HMD isminde su üretilmiş ve piyasaya sürülmüştür? Hamidiye ve HMD isimlerinde yapmayı planladığınız üretim sürecini detaylandırır mısınız? Toplum tarafından gelen tepkileri dikkate alarak, Hamidiye markasına zarar veren HMD isimli çalışmayı durduracak mısınız?" sorularını yöneltti.

Kösedağı da Hamidiye Su'nun üretimini artırdığını ifade ederek, "İstanbullu vatandaşlar özel markete gittiklerinde Hamidiye Su ve HMD'ye ulaşabilirler." dedi.

Soru önergesi oy birliğiyle kabul edildi.

İbb