IGAD: Etiyopya barışı, "Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesinin retorik olmadığını ispat etti

TAKİP ET

Doğu Afrika'daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Sözcüsü Nuur Mohamud Sheekh, Etiyopya'daki...

Doğu Afrika'daki Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Sözcüsü Nuur Mohamud Sheekh, Etiyopya'daki barışın, tüm dünyaya "Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesinin bir retorik olmadığını ispat ettiğini söyledi.

Sheekh, gazetecilere yaptığı açıklamada, Etiyopya barışının, "Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesinin sadece bir retorik değil, aynı zamanda herkesin memnuniyet duyduğu bir realite olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirtti.

"Afrikalıların, ekonomik ve siyasi sorunlarını sürdürülebilir çözümler bularak çözebileceği görüldü." diyen Sheekh, Sudan, Somali ve Güney Sudan'daki yerel inisiyatifleri destekleyerek barışa katkı sunmaya devam ettiklerini vurguladı.

Ulusal ordu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında on binlerce kişinin ölümüne yol açan iç savaş, yaklaşık 2 yıl sonra, geçen ay yapılan barış anlaşmasıyla son bulmuştu.

Afrika Birliği ve IGAD gibi bölgesel kuruluşların arabuluculuğunda yapılan barış müzakereleri sonrası bölgede hayat normale dönmeye başlamıştı.

Etiyopya'da hükümet güçleri, 29 Aralık 2022'de iki yıl sonra ilk kez Tigray'ın başkenti Mekele'ye girmişti.

Etiyopya'da ordu ile TPLF arasında Kasım 2020'de başlayan çatışmalar, on binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı.

Afrika Etiyopya IGAD