İGDAŞ olayının yankısı devam ederken KEPSAŞ'tan gelen 56 günlük fatura tepki çekti

TAKİP ET

Yeni düzen medyanın en iyi temsilcilerinden Sosyal Medya Haber platformu Kayseri Radar'ın KEPSAŞ haberi büyük ses getirdi. KEPSAŞ tarafından düzenlenen 56 günlük günlük fatura sosyal medyada tepki çekmeye devam ediyor.

Faturaların arası kaç gün olmalı? Yasa ne diyor?

Yeni düzen medyanın en iyi temsilcilerinden Sosyal Medya Haber platformu Kayseri Radar'ın instagram ve facebook platformu üzerinden yayınladığı haber bir vatandaşın şikayeti üzerine ortaya çıkıyor.

Haberde vatandaş fatura içerisinde yer alan katkı payları yada paylarında fatura ile arttığını ve ödemekte zorlandığını dile getiriyor.

Peki habere konu olan faturalar arası  kaç gün?
Resimde ilk okuma 28.03.2020, son okuma ise 23.05.2020 olarak gözüküyor. Yani faturalar arası zaman 56 gün.

Mevzuata göre faturaların düzenleme süreleri 25 ila 35 gün arasında olmalı.


Mevzuata göre faturaların düzenleme süreleri 25 ila 35 gün arasında olmalı. Beş veya on gün geç düzenlenen faturalar tüketici mağduriyeti yaratır mı?

30 yılı aşkındır tüketici hakları mücadelesi içerisinde olan ve enerji sektörü ile ilgili pek çok çalışma yapan tüketici dernekleri üst kuruluşlarından olan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı ve Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal'a sorulan, Mevzuata göre faturaların düzenleme süreleri 25 ila 35 gün arasında olmalı. Beş veya on gün geç düzenlenen faturalar tüketici mağduriyeti yaratır mı? sorusuna şu cevabı veriyor;

Faturaların düzenlenme süresi aşımında herhangi bir fiyat artışı olmamış yani zam gelmemiş ise,  ilk ve son okuma endeksleri tutuyor ve de faturada birim fiyatlarında bir artış söz konusu değil ise, bir mağduriyet yaratması mümkün değil. Örneğin fatura 30 günlük gelmesi gerekirken, 40 günlük geldi ise tüketici 10 günlük tüketimini erken ödemiş olacak ama buna karşılık 30 günlük tüketimini de geç ödüyor olacak. Yani lehte ve aleyhte durum birbirini tamamlıyor. Ancak geçmiş zamanlarda yaşadık; faturaların kesim tarihleri süresi içerisinde birim fiyatlarına zam geliyor, faturanın tamamı bu zamlı fiyattan düzenleniyor. Asıl tüketici mağduriyetini bu uygulama doğuruyor. EPDK bu uygulamanın önüne geçmeli. Fatura düzenleme tarihine 10 kala gelen zam, geçmiş 20 günlük tüketime de yansıtılıyor. Yıllardır bu uygulamaya karşı çıktık, şikâyet ettik ama herhangi bir inceleme yapılıp da tüketici mağduriyetini giderecek bir önlem alınmadı.


EPDK Mevzuatı



kayseri kepsaş geç gelen fatura