İİT ve Arap Birliğinden İsrail'in kaçak yerleşimleri "yasallaştırma" kararına kınama

TAKİP ET

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği, İsrail'in, Filistin topraklarındaki kaçak Yahudi yerleşim...

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği, İsrail'in, Filistin topraklarındaki kaçak Yahudi yerleşim birimlerini kendi kanunları nezdinde "yasallaştırma" kararını kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan "9 yerleşim birimini yasallaştırma ve Batı Şeria ile Kudüs'te binlerce yeni konut inşa etme planına" tepki gösterildi.

İsrail'in söz konusu adımlarla işgalini pekiştirmeyi hedeflediği vurgulanan açıklamada, bu tür uygulamalarla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) ilgili kararları ve uluslararası hukukun hiçe sayıldığı kaydedildi.

İsrail makamlarının yasa dışı yerleşim politikalarıyla iki devletli çözümü baltalama tutumunu ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, BMGK başta olmak üzere uluslararası topluma İsrail'in ihlal ettiği kararlarıyla ilgili sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yapıldı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim birimleriyle ilgili kararını şiddetle kınadı.

İsrail makamlarının bu adımlarla uluslararası toplumu hafife aldığını belirten Ebu Gayt, "Bu karar aynı zamanda İsrail'deki yeni hükümetin aşırılığını gösteriyor. İsrail'deki yeni hükümetinin işgal altındaki topraklarda gerginliği artırma tehdidi, bölgesel istikrar için tehlike oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

- İsrail yönetiminin kaçak yerleşim birimlerine yönelik kararı

İsrail Güvenlik Kabinesi, işgal altındaki Batı Şeria'da 9 kaçak Yahudi yerleşim biriminin İsrail kanunları nezdinde "yasallaşmasını" bugün onaylamıştı.

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor.

Bunların çoğu İsrail makamlarının planlamasıyla yapılırken, daha küçük olan bazıları Yahudi yerleşimciler tarafından kaçak olarak inşa ediliyor. İsrail makamları zaman zaman bu kaçak yerleşimlere de kendi kanunları nezdinde resmiyet kazandırarak Yahudi yerleşimlerini genişletmeye devam ediyor.

Arap Birliği İİT israil