İİT ve Arap Birliğinden İsrailli Bakan Smotrich'in Filistin halkına yönelik ırkçı açıklamalarına kınama

TAKİP ET

İİT, Radyo Filistin'in işgal altındaki Doğu Kudüs'teki ofisinin kapatılarak yayınlarına yasak getirilmesine de tepki gösterdi

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği, İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Filistin halkının varlığını inkar eden açıklamalarını kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, "İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliği, İsrail Maliye Bakanı Smotrich’in ırkçı açıklamalarını şiddetle reddetmekte ve kınamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Smotrich’in sözlerinin "İsrail'in üzerine inşa edildiği sahte İsrail anlatımı ve sömürgeci Siyonist ideolojinin bir uzantısı" olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:

"İsrail, Filistin halkına yönelik etnik temizlik uygulamaya, Filistinlileri zorla yerinden etmeye, sömürgeci yerleşim birimleri kurmaya, Filistinlilere yönelik katliam ve zulümlere, Filistinlilerin topraklarına ve mülklerine el koyarak onları meşru haklarından mahrum bırakmaya devam etmektedir."

İsrail'in dün Filistin'in devlet radyosu "Radyo Filistin"in, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan ofisini kapatarak yayınlarına yasak getirmesinin de kınandığı açıklamada, "Bu olay, İsrail'in basın özgürlüğünü ihlal ve gerçekleri örtbas etme, yayınları susturma, ihlallerin ve suçların dünya kamuoyuna iletilmesini engelleme politikasının bir sonucudur." ifadeleriyle İsrail'in kararına tepki gösterildi.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Paris ziyareti sırasında, Likud Partisi'nin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti. Smotrich'in konuşma yaptığı kürsüde Ürdün ve işgal altındaki Filistin topraklarını da içine alan İsrail haritası kullanması dikkati çekmişti.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir da dün "Radyo Filistin"in işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'deki yayınlarına yasak getirilmesi yönünde talimat vermişti.

Bezalel Smotrich İslam İşbirliği Teşkilatı israil