İngiliz bakandan, Arjantinli mevkidaşına "Falkland Adaları" yanıtı

TAKİP ET

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Falkland Adaları'na ilişkin Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago...

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Falkland Adaları'na ilişkin Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero'nun Twitter'dan yaptığı paylaşıma verdiği yanıtta, Falkland Adaları'nın Birleşik Krallık'ın denizaşırı toprağı olduğunu bildirdi.

Arjantinli Bakan Cafiero, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, ülkesinin, İngiltere ile 2016'da imzalanan Foradori-Duncan Anlaşması'na son verme kararını, İngiliz mevkidaşı Cleverly'e bildirdiğini açıkladı.

Cafiero, İngiliz mevkidaşıyla görüştüğünü belirterek, "Malvinas meselesi: Arjantin, 2016 tarihli Foradori-Duncan Anlaşması'na son verme kararını bildirdi. Bunu, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Yeni Delhi'de G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığım görüşmede belirttim." ifadelerini kullandı.

İngiliz Bakan Cleverly de Arjantinli mevkidaşının paylaşımını alıntılayarak verdiği yanıtta, Falkland Adaları'nın Birleşik Krallık'a ait olduğunu vurgulayarak, "Adalılar, kendi geleceklerine karar verme hakkına sahip ve özerk bir Birleşik Krallık Denizaşırı Bölgesi olarak kalmayı seçti." açıklamasında bulundu.

- "Hayal kırıklığı yaratan bir karar"

İngiltere Dışişleri Bakanlığında Amerika ve Karayipler'den Sorumlu Bakan David Rutley de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Buenos Aires'e yaptığı yapıcı ziyaretten sonra Arjantin'in söz konusu anlaşmaya son vermesinin "hayal kırıklığı yaratan bir karar" olduğunu belirtti.

Rutley, Arjantin'in 1982 ihtilafında ölenlerin ailelerine huzur getiren bir anlaşmadan geri adım atmayı seçtiğini vurgulayarak, "Arjantin, İngiltere ve Falkland bu anlaşmadan fayda sağladı." değerlendirmesinde bulundu.

- Foradori-Duncan Anlaşması

İngiltere ile Arjantin arasında dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alan Duncan ve Arjantin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Carlos Foradori tarafından 13 Eylül 2016'da iki ülke arasındaki egemenlik tartışmalarına konu olan Falkland Adaları hakkında ortak bildiri yayımlanmıştı.

"Foradori-Duncan Anlaşması" olarak bilinen bildiriyle Arjantin'in hak iddia ettiği ve "Malvinas Adaları" olarak isimlendirdiği Falkland Adaları'ndaki ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın önünün açılması hedeflenmişti.

Ticaret, balıkçılık, denizcilik ve hidrokarbon gibi unsurların yer aldığı bildiriyle adalardaki ticaretin artırılması için serbestlik sağlanmıştı.

Bildiriyle, İngiltere'den Falkland Adaları'na yapılan uçuşlar artırılmış, yeni uçuş rotaları oluşturulmuştu.

Arjantin'de dönemin muhalefeti sol ve Peronist blok, bildiriyi, "İngiltere'nin adalardaki sömürgeciliğini tanıyıp desteklediği" gerekçesiyle eleştirmişti.

- Falkland Adaları

Falkland Adaları'nın egemenliği statüsü, İngiltere ile Arjantin arasında sorun olmayı sürdürüyor.

İngiltere'nin 1833'te egemenlik ilan ettiği 12 bin metrekarelik Falkland Adaları, Arjantin'in güneyinde Atlas Okyanusu'nda bulunuyor. İngiltere'nin denizaşırı toprağı olan adalar, savunma ve dış işlerinde İngiltere'ye bağlı.

Arjantin, İspanya'dan kazanılan bağımsızlık sonrasında "Malvinas" olarak adlandırdığı Falkland Adaları'nın dolaylı olarak kendilerine miras kaldığı konusunda ısrar ediyor.

Arjantin ve İngiltere'nin egemenliği konusunda uzun yıllardır anlaşmazlık yaşadığı Falkland Adaları'nda, 2013'te bağımsızlık referandumu yapılmış ve yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşadığı adalarda "İngiltere'nin denizaşırı toprağı olarak kalmak istiyor musunuz?" sorusuna halkın yüzde 99,8'i "evet" yanıtını vermişti.

Arjantin'in adalara 1982'de yaptığı askeri operasyonda 650 Arjantinli, 255 İngiliz askeri hayatını kaybetmişti.

anlaşma Arjantin denizaşırı egemenlik Falkland Adaları İngiltere