İngiltere'deki British Museum, antik Orta Doğu sergilerindeki Filistin ifadesini kaldırmadığını açıkladı
İngiltere — LONDRA - İngiltere'de dünyanın birçok bölgesinden tartışmalı şekilde getirilen arkeolojik eserlerle oluşturulan British Museum, antik Orta Doğu'ya ilişkin sergilerinde yer alan bazı harita ve bilgilendirme panolarından Filistin ifadesini kaldırmadığını duyurdu.
İngiltere Haberleri —
LONDRA - İngiltere'de dünyanın birçok bölgesinden tartışmalı şekilde getirilen arkeolojik eserlerle oluşturulan British Museum, antik Orta Doğu'ya ilişkin sergilerinde yer alan bazı harita ve bilgilendirme panolarından Filistin ifadesini kaldırmadığını duyurdu.
British Museum Sözcüsü, İngiliz The Telegraph gazetesinin British Museum, eski Orta Doğu sergilerinden 'Filistin' ifadesini kaldırdı başlığıyla yayınladığı haberin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
Sözcü, gazetenin haberinin kesinlikle doğru olmadığını, çağdaş ve tarihi bir dizi galeride Filistin adını kullanmaya devam ettiklerini belirtti.
- Müze: BM terminolojisini kullanıyoruz
Müzeden daha önce yapılan açıklamada, Orta Doğu galerilerindeki bazı etiketler ve haritaların, eski kültürel bölgeleri göstermek için değiştirildiği ve MÖ 2. bin yılın sonlarında güney Levant için daha uygun olan Kenan gibi terimlerin kullanıldığı belirtilmişti.
Modern sınırları gösteren haritalarda, Birleşmiş Milletler (BM) terminolojisinin kullanıldığı kaydedilen açıklamada, uygun durumlarda Filistinli ifadesinin kültürel veya etnografik tanımlayıcı olarak yer aldığı bildirilmişti.
Açıklamada, Açıkça belirtmek gerekirse, yukarıda bahsedilen değişikliklerle ilgili kararlar bağımsız olarak alınmış olup, İsrail İçin İngiliz Avukatlar (UKLFI) grubu tarafından gönderilen mektuba yanıt olarak alınmamıştır. denilmişti.
- The Telegraph, müzenin Filistin ifadesini kaldırdığını öne sürmüştü
The Telegraph gazetesinin 14 Şubat Cumartesi günü yayımladığı haberde, müzenin Filistin ifadesini kaldırma kararının, gelen şikayetler üzerine alındığı öne sürülmüştü.
Haberde, söz konusu değişikliğin, ziyaretçi araştırmalarının ardından ve İngiltere merkezli İsrail yanlısı İsrail İçin İngiliz Avukatlar (UKLFI) grubunun dile getirdiği endişeler sonrasında yapıldığı iddia edilmişti.