İngiltere'den çatışma bölgelerindeki kadın ve kız çocuklarına yönelik eylem planı

TAKİP ET

İngiltere, aralarında Ukrayna, Afganistan, Yemen ve Suriye gibi 12 ülkenin bulunduğu çatışma bölgelerinde kadınlar ile kız çocuklarının çözüm süreçlerinde etkin rol alması ile cinsel şiddetten korunması gibi konuları kapsayan 5 yıllık eylem planı hazırladı

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ile Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, çatışma bölgelerindeki kadın ve kız çocuklarını korumaya yönelik 5 yıllık eylem planı açıkladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, aralarında Ukrayna, Afganistan, Yemen ve Suriye gibi 12 ülkenin bulunduğu çatışma bölgelerinde kadınlar ile kız çocuklarının çözüm süreçlerinde etkin rol alması ile cinsel şiddetten korunması gibi konuları kapsayan 5 yıllık eylem planı hazırlandı.

Savaşlar dışında iklim değişikliği ve siber saldırı gibi küresel tehlikelerden de korunmayı amaçlayan eylem planında, çatışma bölgelerinde kadınların cinsel saldırılara daha fazla maruz kaldığı ve önlenebilir anne ölümlerinin yarısından fazlasının bu bölgelerde görüldüğü yer aldı.

Kadınların dahil olduğu çözüm süreçlerinin 15 yıl sonra dahi devam etme oranının yüzde 35 daha fazla olduğu belirtildi.

Eylem planında kadınların karar süreçlerinde daha fazla yer almasının sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

Çatışma bölgelerinde yaşayan kadın ve kız çocuklarının yüzde 20'si ila 30'unun, cinsel saldırılara maruz kaldığı da ifade edildi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Bakan Cleverly, "Toplumları mahveden iğrenç cinsel şiddetten eğitimde kaybedilen yıllara kadar çatışma alanlarındaki kadın ve kız çocuklarının çektiği acıların büyüklüğü kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Cleverly, İngiltere'nin kadın ve kız çocuklarını, barış ve güvenliğe giden çalışmalarının merkezine koyduğunu sözlerine ekledi.

Eylem planı, gelecek 5 yılda uygulanacak ve Birleşmiş Milletlerin 1325 sayılı Güvenlik Konseyi kararı kapsamında yer alan "Kadınlar, Barış ve Güvenlik" konusunda taahhütleri yerine getirmeye katkı sağlayacak.


İngiltere İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly İngiltere Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Devlet Bakanı James Heappey