İngiltere, İran'ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Bakanlığa çağırdı

TAKİP ET

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı 2 kişinin daha idam edilmesi...

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı 2 kişinin daha idam edilmesi nedeniyle İran'ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehdi Hüseyin Matin'i Bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İngiltere'nin, İran rejimine defalarca hem alenen hem de doğrudan İranlı yetkililer nezdinde ölüm cezasına son verilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Bugün İran Maslahatgüzarını hafta sonu tanık olduğumuz menfur infazları mümkün olan en güçlü şekilde kınamak için Bakanlığa çağırdım. İran rejimi, acımasız baskı kampanyasına son vermeli ve halkının endişelerini dinlemeye başlamalıdır." ifadelerini kullandı.

Açıklamada, İranlı Maslahatgüzara, İngiltere'nin idam cezasına her koşulda karşı olduğunun aktarıldığı belirtildi.

İngiltere, İran'da Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı idama mahkum edilen Muhsin Şikari'nin cezasının infaz edilmesi nedeniyle İranlı Maslahatgüzarı Aralık 2022'de de Dışişleri Bakanlığına çağırmıştı.

- İran'da şu ana kadar 4 kişi idam edildi

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirdi. Emini’nin ölümü üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül’de başlayan gösteri ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüştü.

Protestolarda yüzlerce gösterici hayatını kaybederken on binden fazla gösterici ise gözaltına alındı.

Gösteriler sonrası onlarca kişi idamla yargılanırken, haklarında idam cezası verilen Muhsin Şikari'nin cezası 8 Aralık'ta, Mecidrıza Rahneverd'in 12 Aralık'ta ve Muhammed Mehdi Keremi ile Seyid Muhammed Hüseyni'nin cezası ise 7 Ocak'ta infaz edildi.

açıklama bakanlık idam infaz İngiltere İran James Cleverly Maslahatgüzar