Irak'ta emekli müzik öğretmeni çocuklara Kerkük türkülerini sevdiriyor

TAKİP ET

Kerküklü 80 yaşındaki emekli müzik öğretmeni Celal Vendi: - "Çocuklara aynı zamanda kendi kültürümüzü, yöremiz Kerkük'ün türkülerini ve şarkılarını öğretiyor, sevdiriyorum"

KERKÜK ALİ MAKRAM GHAREEB - Irak'ın Kerkük kentinde yaşayan 80 yaşındaki emekli müzik öğretmeni Celal Vendi, evinin salonunda çocuklara ücretsiz müzik dersi veriyor.

Kerkük'ün Muallimin Mahallesi'nde ikamet eden Vendi, çocuklara enstrümanları tanıtıyor; bestelediği ve söylediği şarkılar üzerinden onları müzikle buluşturuyor.

Irak'ın çeşitli kentlerinde görev yaptığı 60 yıllık meslek hayatı boyunca özellikle çocuklara müziği sevdirmeye ve onları müzik konusunda eğitmeye çalışan Vendi, emekli olduktan sonra da oturduğu mahallede çocuklara ücretsiz ders veriyor.

Vendi, AA muhabirine, emekli olduktan sonra mahalledeki çocuklara müzik eğitimi verme ve enstrümanlarla tanıştırma hayali olduğunu ve bunu da gerçekleştirdiğini anlattı.

Evinin bir bölümünü mahalledeki çocuklara müzik eğitimi vermek için tahsis ettiğini aktaran Vendi, çocukların müzikle tanışmasının kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

Vendi, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 6 yıl önce oturduğum mahallede bu çalışmayı başlattım. Mahalledeki çocuklar da çok heyecanlı. Birçoğu ilk defa akustik enstrüman görme şansına sahip oluyor. Çok şaşkın ve ilgililer. Onlara müziğin sadece nağme olmadığını bir sanat olduğunu anlatıyorum. Eğitime gelen çocukların birçoğunda kabiliyet olduğunu keşfettim. Bu çocukların okulları tarafından iyi değerlendirilmeleri gerekiyor."

- "Çocuklara Kerkük Türkülerini öğretip sevdiriyorum"

Çocuklara sadece enstrüman ve müzik eğitimi vermediğini dile getiren Vendi, "Aynı zamanda kendi kültürümüzü, yöremiz Kerkük'ün türkülerini ve şarkılarını öğretiyor, sevdiriyor ve hep birlikte söylüyoruz. Teknoloji ve internet dünyasının gelişmesiyle bu tür aktivitelerden uzaklaşmaya başlayan çocuklar için başlattığım bu çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Vendi, özellikle yaz tatilinde derslere rağbetin arttığını, okul döneminde de hafta sonları ders verdiğini anlattı.

Öğrenmenin yaşı olmadığını vurgulayan Vendi, zaman zaman gençlere de aynı eğitimi verdiğini ama müzik ve enstrüman eğitimi için en ideal yaşın 10 olduğunu belirtti.

- Mahallenin "müzik amcası"

Mahallede "müzik amca" olarak tanındığını, ömrünün en az 60 yılını müziğe adadığını anlatan Vendi, kendi çapında bir bestekar da olduğunu ve hemen hemen tüm enstrümanları çaldığını; çocuklara ud, keman, gitar ve piyano eğitimi verdiğini söyledi.

Müzik ve sanatın büyük emek gerektirdiğini ifade eden Vendi, şöyle konuştu:

"Yıllar önce ücretsiz ve gönüllü olarak başlattığım bu çalışmadan mahalle sakini, komşu, ana ve babalardan çok güzel tepkiler aldım. Çok sayıda çocuğa müziği sevdirdim. Başka mahallelerden de gelen öğrencilerim var. Yetişkinler de zaman zaman bize katılıyor."

- Devlet gençlere ve müziğe yeterli önemi vermiyor

Kerkük'te müziğe önem veren ve sanatla ilgilenenlerin sayısının oldukça yüksek olduğunu dile getiren Vendi, ancak devlet ve hükümetin gençlik, sanat ve müzik konularına verdiği önemin hemen hemen yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Ülkedeki çatışma, terör saldırıları ve krizlerden dolayı insanların müzik ve sanattan uzaklaştığını ifade eden Vendi, bunu esefle karşıladığını bu yüzden de devletin sanata önem vermesi ve sanatçıları desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Vendi, mesleki hayatında çok sayıda müzisyen ve sanatçı yetiştirdiğini, ülkedeki tüm sorunlara rağmen hala kabiliyetli gençlerin bulunduğunu ve kendisinin hedeflerinden birinin de bu kabiliyetleri keşfetmek olduğunu kaydetti.

IRAK Kerkük türkü