Irak'tan yolsuzlukla mücadelede kararlılık mesajı, BM'den Bağdat'a övgü

TAKİP ET

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, yolsuzlukla mücadelenin devlet kurumlarının ortak sorumluluğu olduğunu kaydederken Başbakan Muhamed Şiya es-Sudani de yolsuzlukla mücadelenin hükümetin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı - BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak hükümetinin yolsuzlukla mücadele için cesur adımlar attığını söyledi

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, yolsuzluğun ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilediğini, yolsuzlukla mücadelenin devlet kurumlarının ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Irak resmi ajansı INA'da yer alan habere göre Reşid, 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, yolsuzlukla mücadele ve ulusal ekonomiyi güçlendirmek için yasalar çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Yolsuzluğun ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilediğini kaydeden Reşid, bu tehlikeli olguyla mücadelenin denetim ve yargı birimleri başta olmak üzere devlet kurumlarının ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Muhamed Şiya es-Sudani de yaptığı yazılı açıklamada, yolsuzlukla mücadelenin hükümetin öncelikleri arasında olduğunu, çünkü yolsuzluğun devletin görevini yerine getirmesini perdelediğini ekledi.

Sudani, ekonomik çabaların yolsuzlukla mücadele konusunda ciddi bir çalışma olmadan, yağmalanan mallar geri kazanılmadan ve suçlular hesaba çekilmeden istenilen seviyeye ulaşamayacağı belirtti.

- BM, Irak hükümetini övdü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis Plasschaert, Irak hükümetinin yolsuzlukla mücadele için cesur adımlar attığını belirtti.

Plasschaert, yaptığı yazılı açıklamada, sistematik yolsuzluğun Irak'ın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan olduğuna dikkati çekerek, yolsuzluğun istikrar ve kalkınmanın önünde olumsuz etkileri olduğunu ekledi.

Irak'ta geçmişten bu yana yolsuzluk ülkenin içinde bulunduğu ciddi meseleler arasında yer alıyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, 27 Kasım'da bir süre önce devlet bankasından çalınan 2,5 milyar doların bir kısmının devlete iade edildiğini duyurmuştu.

Irak'ta 16 Ekim'de Genel Vergi Dairesi'ne ait 2,5 milyar dolarlık mevduatın bir devlet bankasından çalındığı iddia edilmişti. Maliye Bakanlığı, iddialara ilişkin inceleme başlatılması için Şeffaflık Kurumu'nu görevlendirmişti.

IRAK yolsuzluk