İran Cumhurbaşkanı Reisi, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'u kabul etti

TAKİP ET

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan'la "etkileşim düzeyinin arttırılmasının" ülkesinin dış politikasının...

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Azerbaycan’la "etkileşim düzeyinin arttırılmasının" ülkesinin dış politikasının eksenlerinden biri olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Reisi, 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu"nun ikinci toplantısı için Tahran’da bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov’u kabul etti.

Reisi, komşu ülkeler arasındaki müzakere ve diyaloğu her zaman bölgesel sorunların çözümü olarak değerlendirdiklerini dile getirerek, bu toplantıdaki görüşmelerin yapıcı işbirliğinin ve bölgesel etkileşimlerin güçlendirilmesine kaynak olmasını umduğunu ifade etti.

Bölgedeki sorunların dış güçlerin müdahalesiyle çözülemeyeceğini söyleyen Reisi, sorunların, bölge ülkelerinin daha fazla etkileşimi ve işbirliği yoluyla çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

Reisi, Tahran-Bakü ilişkilerinin ve çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, “Azerbaycan’la etkileşim düzeyinin arttırılması İran’ın dış politikasının eksenlerinden biridir.” dedi.

ABD ve Batı ülkelerinin İsrail’in suçlarına tam destek verdiğini belirten Reisi, söz konusu ülkelerin bölgede "dost ve sempatik ülkeler" olmadığını, bölgedeki “ırkçı çıkarlarının peşinde koştuklarını”, Gazze’deki durumun tüm bölge milletlerinin bunu görmesi için bir işaret olduğunu kaydetti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov da ülkesinin İran ile ilişkilere önem verdiğini belirterek, son aylarda iki ülkenin "ilişki düzeyinin iyileştirilmesi ve ikili işbirliğinin ilerletilmesi konusunda" önemli ilerleme kaydettiğini dile getirdi.

Batılı ülkelerin Gazze'deki durum da dahil bölgesel sorunlarda uyguladığı çifte standardı eleştiren Bayramov'un "bu bölgenin savunmasız halkına yönelik saldırıların bir an önce durdurulmasını ve bölgede barışın sağlanmasını umduğunu" ifade ettiği aktarıldı.

Azerbaycan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov İran İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi