İran'da 176 kişinin öldüğü Ukrayna uçağının düşürülmesinin 3. yılında esnaf kepenk kapattı

TAKİP ET

Uçağın düştüğü Tahran'ın Şehriyar bölgesinde ise yetkililerin ve kurbanların ailelerinin katılımıyla anma töreni düzenlendi

İran'da 176 kişinin öldüğü Ukrayna yolcu uçağının düşürülmesinin 3. yılında esnaf kepenk kapatırken, uçağın düştüğü alanda ise yetkililerin katılımıyla anma merasimi düzenlendi.

Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının 8 Ocak 2020'de başkent Tahran üzerinde yanlışlıkla füzelerle vurularak düşürülmesi ülkenin bazı kentlerinde kepenk kapatma eylemleriyle protesto edildi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, İran'ın Senendec, Sakkız, Bukan, Abdanan kentlerinde esnaf kepenk kapattı.

İsfahan'ın Necefabad kentinde çekildiği belirtilen görüntülerde de toplanan kalabalığın, Mahsa Emini protestoları nedeniyle verilen idam cezalarını protesto ederken 3 yıl önce düşürülen Ukrayna yolcu uçağında hayatını kaybedenleri de andığı görüldü.

Öte yandan, İran'ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı'na göre, uçağın düştüğü Tahran'ın Şehriyar bölgesinde bir anma töreni düzenlendi.

Törende, Devrim Muhafızları Ordusu'na ait helikopterler, uçağın düştüğü alana havadan gül yaprakları döktü.

Anma törenine askeri ve siyasi yetkililerin yanı sıra uçakta hayatını kaybedenlerin ailelerinin de katıldığı kaydedildi.

- Düşürülen Ukrayna yolcu uçağında 176 kişi hayatını kaybetmişti

Ukrayna Hava Yollarına ait 752 sefer sayılı Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak 2020 sabahı Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

İranlı yetkililer önce uçağın vurulduğu iddialarını kabul etmemiş daha sonra Genelkurmay Başkanlığı, uçağın "hassas askeri bir noktanın" üzerinden geçerken "insani hata" sonucu hava savunma sistemince fırlatılan iki füzeyle yanlışlıkla düşürüldüğünü açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, uçağın düşürülmesinden birkaç saat önce İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak ABD'nin Irak'taki üslerine füze saldırısı düzenlemişti.

İran, olaydan yaklaşık bir yıl sonra 30 Aralık 2020'de hayatını kaybedenlerin her birinin ailesine 150 bin dolar tazminat ödeyeceğini duyurmuştu.

Olayda vatandaşlarını kaybeden Ukrayna, Kanada, İngiltere ve İsveç tarafından yapılan birçok ortak açıklamada, kazaya neden olan koşulların tam olarak açıklığa kavuşturulması ve tazminatın İran değil kendileri tarafından kararlaştırılması gerektiği ifade edilmişti.

Tahran Askeri Başsavcısı Gulam Abbas Türki, 7 Ocak 2021'de yaptığı açıklamada, uçak kazası ile ilgili olayda kusurlu olduğu tespit edilen kişilerden sadece birinin tutuklu bulunduğunu, diğerlerinin kefaletle serbest bırakıldığını ve tutuksuz yargılandığını bildirmişti.

İlk duruşması, olayın gerçekleşmesinden yaklaşık 2 yıl sonra Kasım 2021'de görülen davanın üçüncü duruşması ise 16 Aralık 2022’de Tahran Askeri Mahkemesi'nde görülmüştü. Mahkemede çeşitli rütbelerdeki 10 askerin sanık sıfatıyla yargılandığı belirtilirken duruşmanın ileri bir tarihe ertelendiği aktarılmıştı.

Düşürülen uçak İran Tahran Ukrayna uçağı