İran'daki birçok üniversitede oturma eylemi yapıldı

TAKİP ET

TAHRAN İran'da Mahsa Emini'nin gözaltında fenalaşarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi üzerine...

TAHRAN İran'da Mahsa Emini'nin gözaltında fenalaşarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler, ülkedeki birçok üniversitede devam etti.

Sosyal medya üzerinden yapılan eylem çağrıları üzerine bazı üniversiteler bugün öğrencilere kapılarını açmadı.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin, mesajlaşma servisi Telegram'dan yaptığı paylaşıma göre, Tahran Emir Kebir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi öğrencileri, okula alınmamalarını protesto için oturma eylemi düzenledi.

Yine başkentteki Bilim ve Kültür Üniversitesi öğrencilerinin kampüse alınmaması üzerine öğrenciler ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Harezmi Üniversitesi'nin Kerec Kampüsü’nde de benzer olaylar yaşandı. Güvenlik güçleri, üniversite kampüsüne girerek öğrencilere müdahale etti.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde de Tahran Üniversitesi’nde protesto düzenleyen öğrenciler ile Besic milis güçleri arasında arbede yaşandığı görüldü.

Öğrenciler ülke yönetimi ve Besic karşıtı sloganlar atarken, Besic üyeleri de göstericileri devrim karşıtı olmakla itham eden sloganlar attı.

Öte yandan, ülkedeki Allame Tabatabai, Tahran Sanat, Şehid Beheşti, Noşirevani, Kürdistan Tıp Bilimleri, İran Tıp Bilimleri, Tahran Azad, Meşhed Firdevs, Kazvin Tıp, Zehra, Loristan, Merivan ve Buşehr gibi birçok üniversitede de protestolar düzenlendi.

Öğrenciler ülke yönetimi aleyhine sloganlar atarak, gözaltına alınan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Tahran'daki birçok üniversitenin çevresinde güvenlik güçleri konuşlandırılırken, çıkan olaylarda çok sayıda öğrencinin de gözaltına alındığı görüldü.

- İran’daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül’de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi makamlardan net bir bilgi paylaşılmazken, Norveç merkezli "İran İnsan Hakları Örgütü" protestolarda 200'den fazla kişinin öldüğünü ileri sürmüştü.

İran mahsa emini protesto Tahran üniversite