İran'daki üniversitelerde Mahsa Emini protestoları devam etti

TAKİP ET

TAHRAN İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan...

TAHRAN İran'da, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler, bazı üniversitelerde devam etti.

İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin Telegram sayfasında yayımladığı görüntülere göre, Allame Tebatebayi, Mazenderan, Emir Kebir, Babul Noşirevani, Simnan, Zehra, Şiraz Tıp Bilimleri ve Kirmanşah Azad üniversitesi öğrencileri protestolarını sürdürdü, arkadaşlarının gözaltına alınmasına ve okuldan uzaklaştırmalara tepki gösterdi.

Tahran'da bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, arkadaşlarının tutuklanmasına, disiplin kurulu kararlarına ve güvenlik görevlilerinin şiddet uygulamasına karşı oturma eylemi yaptı.

Sosyal medyadaki görüntülere göre, Kürdistan Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, dün güvenlik güçlerinin üniversiteye düzenlediği ve çok sayıda öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan silahlı saldırısının ardından üniversiteye yapılan uygunsuz davranışı kınamak için protesto düzenledi.

Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri de son olaylarda hayatını kaybedenleri anmak ve Batı Azerbaycan eyaletinin Mahabad şehri halkına destek için gösteri düzenledi.

- İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan, olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılıyor. ancak ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü ise 19 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 378 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 50 civarında güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

İran mahsa emini protesto üniversiteler