İran'daki yönetim karşıtı gösteriler ülkenin uluslararası müsabakalarına da yansıdı

TAKİP ET

2022 Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası'nı kazanan İran Milli Takım oyuncuları önce yarı final maçında ülkenin milli marşını okumadı, ardından da dünkü final maçında şampiyonluk kupasını kaldırırken sevinç gösterisinde bulunmadı - Duruma tepki gösteren İran Futbol Federasyonu Plaj Futbolu Komitesi, 'spor ahlakına uymayan' davranışlarda bulunan kişilerle ilgili işlem yapılacağını duyurdu

TAHRAN İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan yönetim karşıtı gösteriler ülkenin uluslararası müsabakalarına da yansıdı.

Dün yapılan 2022 Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası finalinde şampiyon olan İran Milli Takım oyuncularının yarı final maçında ülkenin milli marşını okumaması ve final maçında şampiyonluk kupasını kaldırırken de sevinç gösterisinde bulunmaması farklı tepkilere yol açtı.

İran Futbol Federasyonu Plaj Futbolu Komitesi, “spor ahlakına uymayan” davranışlarda bulunan kişilerle ilgili, yönetmelik gereği işlem yapılacağını açıkladı.

Komite açıklamasında, şampiyon olan İran Plaj Futbolu Milli Takımını tebrik ederken, İran kuralları, olimpiyat etik kuralları ve dünya futbol federasyonu kurallarına göre spor alanlarında her türlü siyasi davranıştan kaçınılması gerektiğini belirterek “spor ahlakına uymayan” davranışlarda bulunan kişilerle ilgili de yönetmelik gereği işlem yapılacağını açıkladı.

- Sporcuların "sesiz tepkisi" tartışmalara neden oldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası’na katılan İran’ın Plaj Futbolu Milli Takımı oyuncuları İran milli marşı okunurken tepkisiz kalmıştı.

BAE ile oynanan yarı final maçına çıkan İranlı futbolcuların maç öncesi okunan İran Milli Marşı’na eşlik etmemesi sosyal medyada gündem olmuştu. Sosyal medya kullanıcıları futbolcuların milli marşı okumamasını protesto gösterilerine destek ve yönetime tepki olarak yorumlamıştı.

İranlı bir futbolcunun marşın okunması sırasında çekim yapan kameraya bileğindeki siyah bandı göstermeye çalışması da dikkat çekmişti.

Milli marşın okunmaması üzerine maçı canlı veren İran devlet televizyonu, yayını keserek arşiv görüntüler yayınlamaya başlamıştı.

Brezilya ile dün oynanan final maçında ise ülkenin ikinci golüne imza atan İranlı futbolcu Said Piramun, son zamanlarda İranlı kadın protestocuların yaptığı saç kesme hareketini sahada canlandırmıştı. Piramun attığı golden sonra saçını toplama hareketini yaparak bir eliyle saçını tutarken diğer elinin iki parmağını makas gibi kullanarak sembolik olarak saç kesme hareketi yapmıştı.

Brezilya ile oynanan final maçında 2-1’lik üstünlükle şampiyonluğu elde eden İran Plaj Futbolu Milli Takımı oyuncuları kupayı kaldırırken de sevinç gösterilerinde bulunmamıştı.

Şampiyon olan İranlı sporcuların sevinç gösterisinde bulunmaması İran’daki protestolara dikkat çekmek olarak yorumlanırken ülkede de tartışmaların başlamasına sebep oldu.

- İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi İran'da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu, gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 304 göstericinin hayatını kaybettiğini açıklarken, ülke genelinde devam eden gösterilerde 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığı öne sürülüyor.

2022 Kıtalararası Plaj Futbolu Dünya Şampiyonası İran İran Futbol Federasyonu Plaj Futbolu Komitesi İran Plaj Futbolu Milli Takımı mahsa emini