İran'dan ABD'nin Hürmüz Boğazı'na savaş uçakları ve muhrip gönderme kararına tepki

TAKİP ET

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani: - "ABD kendi işlerinin peşinde ancak temelde İran, kimsenin onu tehdit edemeyeceği bir otoriteye sahiptir"

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, ABD'nin İran tarafından Basra Körfezi'nde ticari gemilere müdahale edilmesine karşı stratejik Hürmüz Boğazı'na savaş uçakları ve bir muhrip konuşlandırma kararına tepki gösterdi.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Savunma Bakanı Aştiyani, başkent Tahran'da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Aştiyani, ABD'nin İran tarafından Basra Körfezi'nde ticari gemilere müdahale edilmesine karşı stratejik Hürmüz Boğazı'na F-16'lar savaş gemisi konuşlandırma kararının sorulması üzerine, "ABD kendi işlerinin peşinde ancak temelde İran, kimsenin onu tehdit edemeyeceği bir otoriteye sahiptir." ifadelerini kullandı.

ABD uyguladığı tek taraflı yaptırımlar nedeniyle zaman zaman ham petrol taşıyan İran'a ait tankerleri alıkoyarak bu gemilerdeki petrole el koyma girişimlerinde bulunuyor. İran da buna karşılık Basra Körfezi çevresindeki tankerlere "denizcilik kurallarına uymadığı" gerekçesiyle müdahale ediyor.

Son olarak 5 Haziran'da ABD güçleri, İran donanmasının Umman Körfezi yakınlarında biri "Richmond Voyager" olmak üzere iki petrol tankerine, ele geçirmek amacıyla ateş açtığını ve girişimin engellendiğini açıklamıştı.

İran ise ABD'li enerji şirketi Chevron tarafından işletilen Bahamalar bandıralı "Richmond Voyager" petrol tankerinin Basra Körfezi'nde 7 kişiyi taşıyan bir İran gemisine çarpıp kaçtığı için yargı tarafından hakkında el koyma kararı çıkarıldığını duyurmuştu. ​​​​​​​

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) 17 Temmuz'da yapılan açıklamada, İran'ın Basra Körfezi ve çevresinde ticari gemilere el koyma girişimlerinin ardından bölgeye USS Thomas Hudner muhribi ve F-35 savaş uçakları gönderme kararı alındığı belirtilmişti.




ABD Basra Körfezi Hürmüz Boğazı İran