İran Dışişleri Bakanı ile BM Genel Sekreteri "yaptırım müzakerelerini" görüştü

TAKİP ET

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan: - "Batılı bazı hükümetler, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne aykırı davranarak İran'daki barışçıl talepleri suistimal ederek, sosyal medyada şiddeti teşvik etmeye, molotof kokteyli ve silah yapmayı öğretmeye kalktı ve İran'da polislerin hayatını kaybetmesine ve güvensizliğe neden oldular"

TAHRAN İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bazı “bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile nükleer faaliyetler nedeniyle İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yönelik müzakereleri" ele aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Abdullahiyan ile Guterres telefonda görüştü.

Açıklamada, Abdullahiyan’ın İran Atom Enerjisi Kurumu ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki “teknik görüşmelere” değinip iki taraf arasındaki iş birliğinin “uygun” olduğunu belirterek Avrupa Birliği'nin Viyana müzakerelerindeki rolü çerçevesinde İran ile ABD arasında son zamanlarda gerçekleşen mesaj alışverişi hakkında Guterres’e bilgi verdiği aktarıldı.

Yemen’deki krize değinen Abdullahiyan, “Ateşkesin devamı ve Yemen'deki insani ablukanın tamamen kaldırılmasıyla ilgili her türlü kararı elbette Yemen liderleri ve halkı verecek.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Abdullahiyan’ın, Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya insansız hava araçları gönderilmesine ilişkin “asılsız iddiaları” bir kez daha reddettiği belirtildi.

İran’da devam eden protestolara ilişkin bazı ülkelerin “yapıcı olmayan” tutumlarını ve eylemlerini eleştiren Abdullahiyan, "Batılı bazı hükümetler, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğüne aykırı davranarak İran'daki barışçıl talepleri suistimal ederek, sosyal medyada şiddeti teşvik etmeye, molotof kokteyli ve silah yapmayı öğretmeye kalktı ve İran'da polislerin hayatını kaybetmesine ve güvensizliğe neden oldular. IŞİD terör örgütünün eylemleri için zemin hazırladılar.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Abdullahiyan’ın, bazı Batılı ülkelerin “çifte standardını” eleştirerek, İnsan Hakları Konseyi'nin İran konusunda özel bir toplantı yapma girişimlerini reddettiği belirtilerek şu cümlelerine yer verildi:

“İnsan Hakları Konseyi’nin toplantısı, insan haklarının gerçek bir savunucusu olan ve son zamanlardaki karışıklıklarda derin bir itidal sergileyen İran İslam Cumhuriyeti için değil, şiddeti ve terörü teşvik eden hükümetler için yapılmalıdır.”

İran