İran'ın güneydoğusunda güven ortamını bozmakla suçlanan iki yabancı gözaltına alındı

TAKİP ET

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde güven ortamının bozulmasında önemli rol oynadığı iddia...

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde güven ortamının bozulmasında önemli rol oynadığı iddia edilen yabancı uyruklu iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberinde, Sistan-Beluçistan eyaletinde güvenliği sağlamak amacıyla yeni bir planın uygulamaya konulduğu ifade edildi.

Bu kapsamda "eyalette güvensizlik ortamının oluşmasında önemli rol oynadığı" öne sürülen iki yabancının gözaltına alındığı ve bu kişilerle ilgili bilgilerin daha sonra açıklanacağı aktarıldı. ​​​​​​​

Haberde, herhangi bir suçlama yönetilmeyen sadece eyalette izinsiz bulunduğu kaydedilen başka yabancı uyrukluların da gözaltına alındığı belirtildi.

Sistan-Beluçistan eyaleti, geçen yıl 30 Eylül'de cuma namazı sırasında protestocular ile İran güvenlik güçleri arasında yaşanan ve çok sayıda can kaybına yol açan olaylara sahne olmuştu.

Eyaletin yönetim merkezi Zahidan başta olmak üzere Sistan-Beluçistan genelinde "Kanlı Cuma" olaylarının yaşandığı 30 Eylül'den sonra neredeyse her hafta cuma namazından sonra protestolar düzenlenmişti.

Eyalette son aylarda bir aşiret lideri ve bir Sünni din adamı da suikasta uğramıştı.

​​​​​​​

İran Sistan-Beluçistan