İran Türkü madenci, arama kurtarma çalışmalarına katılmak için eşinin bileziğini satıp Hatay'a geldi

TAKİP ET

İran Türkü madenci Muhammed Abdullahiyan: - "Siz ağlarken bizim gelmememiz olmazdı. Siz bizim kardeşimizsiniz. Bu niyetle geldik. Mutlu ve acı günde birlikte olmak için"

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinden arama kurtarma çalışmalarına katılmak için eşinin bileziğini satarak tek başına Hatay'a gelen İran Türkü Muhammed Abdullahiyan, "Siz ağlarken bizim gelmememiz olmazdı." dedi.

28 Ocak'ta 5,8 büyüklüğünde bir depremle sarsılan İran'ın Hoy kentindeki arama kurtarma çalışmalarına katılan Abdullahiyan, evine döndükten sadece bir gün sonra üstündeki kıyafetleri dahi çıkaramadan bu sefer başka bir deprem bölgesine Türkiye'ye doğru yola çıktı.

İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Karadağ bölgesindeki Ahar kentinde yaşayan ve bir madende çalışan Abdullahiyan, her türlü afet sonrası arama kurtarma çalışmalarında yer aldığı için memleketinde "tüm olayların adamı" lakabıyla tanınıyor.

- "Bu altının bileğimde olmasını istemiyorum. Sat, parasıyla Türkiye'ye git"

İranlı gazeteci Rıza Talibi'ye konuşan Abdullahiyan, Türkiye'ye gelebilmek için gereken yol parasını eşinin kolundaki bileziği satarak temin ettiğini söyledi.

Abdullahiyan, deprem bölgesine geliş hikayesini şöyle anlattı:

"İran'daki tüm afet bölgelerine gitmiştim. Evimizdeki televizyonda, Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenleri gösteriyorlardı. Eşim ağladı ve 'Muhammed her yere gidiyorsun, neden Türkiye'ye gitmiyorsun?' dedi. Ben de 'Kızımıza daha yeni düğün yaptık neyle gideyim?" dedim. İşte o zaman eşim, 'Türkiyeliler ağlıyor, orada ölüler toprak altında, bu altının bileğimde olmasını istemiyorum. Sat, parasıyla git.' dedi."

- "Siz ağlarken bizim gelmememiz olmazdı"

Eşinin bileziğini satıp sınıra geldiğini aktaran Abdullahiyan, "Eşimin bileziğini sattım. Sınıra geldim, paramı Türk lirasına çevirdim. Oradan da buraya geldim. Türkler sağ olsunlar. Üzerimde arama kurtarma elbiselerini gördüler Van'a kadar ücretsiz getirdiler." şeklinde konuştu.

Abdullahiyan, Van'dan deprem bölgesine kadar gelmesine de yine insanların yardımcı olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin çeşitli kentlerine daha önce turistik gezilerde bulunduğunu söyleyen Abdullahiyan, "Türkleri seviyoruz. Siz ağlarken bizim gelmememiz olmazdı. Siz bizim kardeşimizsiniz. Bu niyetle geldik. Mutlu ve acı günde birlikte olmak için." ifadelerini kullandı.

DEPREM İran Madenci