İranlı din adamı Ayetullah Damad'dan gösterilerle ilgili yargılamaları yapan hakimlere uyarı:

TAKİP ET

"Gayrimeşru cezalarda hata veya müsamaha gösterilmesi tarihin hafızasından silinmez"

İran'ın önde gelen din adamlarından hukuk profesörü Ayetullah Mustafa Muhakkik Damad, ülkedeki gösterilerle ilgili yargılamalar devam ederken yargıçlara verecekleri kararlar konusunda son derece ihtiyatlı olmaları çağrısında bulunarak, "gayrimeşru cezalara müsamaha gösterilmesinin tarihin hafızasından silinmeyeceği" uyarısında bulundu.

İran'dan yayın yapan "Dunya-yi İktisad" gazetesinin haberine göre Ayetullah Damad, İran'daki yargıçlara hitaben bir mektup kaleme aldı.

Mektupta, ülkedeki gösterilerle ilgili yargılamaları yapan yargıçların büyük bir imtihanla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Damad, "Ülkemizin bir huzursuzluk kriziyle karşı karşıya olduğu ve hükümetlerin acizliğinden kaynaklanan tüm sorunların yargının kucağına düştüğü bu günlerde ülkemizin yargıçları, gözlemcisinin halk, nihai yargıcın ise Allah olduğu bir imtihanla karşı karşıyadır." ifadelerini kullandı.

Ülkedeki gösterilerle ilgili yargılamalar devam ederken yargıçlara verecekleri kararlar konusunda son derece ihtiyatlı olmaları çağrısında bulunan İranlı din adamı, mektubunda "Gayrimeşru cezalarda hata veya müsamaha gösterilmesi tarihin hafızasından silinmez." ifadelerine yer verdi.

Ayetullah Damad, Mahsa Emini'nin ölümünden sonra din adamları arasında İrşad Devriyeleri olarak bilinen ahlak polisinin uygulamalarına en net eleştiriyi dile getiren üst düzey isimlerden biri olmuştu.

Damad, Emini'nin ölümü üzerine yaptığı açıklamada, İrşad Devriyelerinin uygulamalarını eleştirerek, "Vatandaşların güvenliğini sağlamak iktidarın asli görevidir. İktidar, cahilleri işe alıp onlara irşad veya mürşid adı vererek, huzuru bozamaz." demişti.

- İran'daki yargılamalar ve idam kararları

İran'da yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 6'sı Tahran'da 5'i de Elburz eyaletinde olmak üzere en az 11 kişi idama mahkum edilmiş, iki kişi idam edilmişti.

Tahran'da bir güvenlik görevlisini yaralamakla yargılandığı mahkemede suçlu bulunarak, muharebe (devlete karşı savaş açmak) suçundan idama mahkum edilen Muhsin Şikari adlı göstericinin cezası 8 Aralık'ta infaz edilmişti.

İran Ceza Kanunu'na göre, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak (ifsad fi'l arz)" ve "devlete karşı savaş açmak (muharebe)" gibi suçlarla itham edilenler idam istemiyle yargılanıyor ve genellikle haklarında idam kararları veriliyor.

Ülkede bir güvenlik görevlisini yaralamakla suçlanan Muhsin Şikari'nin muharebe suçundan idama mahkum edilmesi ve sonrasında cezasının infaz edilmesi ülkede tepkilere yol açmıştı.

İran'ın güneydoğusundaki Zahidan kentinin Cuma İmamı Sünni din adamı Abdulhamid İsmailzehi, 9 Aralık'ta verdiği bir hutbede, Şikari hakkındaki ölüm cezasının İslam ve Kur'an-ı Kerim'e aykırı olduğunu söylemişti.

Meşhed kentinde "2 güvenlik görevlisini öldürmek" suçlamasıyla yargılandığı mahkemede yine muharebe (devlete karşı savaş açmak) suçundan ölüm cezasına çarptırılan Mecid Rıza Rahneverd de 12 Aralık'ta idam edilmişti.

İran'da gösterilerle ilgili tutuklanan ve haklarında davalar açılan göstericiler, "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak", "devlete karşı savaş açmak", "ülke güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla toplantı düzenlemek", "güvenlik güçlerine saldırmak", "kamu veya özel mülke zarar vermek" ve "kamu düzeni ve ulusal güvenliği bozmak" gibi suçlarla yargılanıyor.

İran