İskeçe Türk Birliği ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi'ne ödül

TAKİP ET

Rumeli Kanaat Önderleri, Batı Trakya'dan İskeçe Türk Birliği (İTB) ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim...

Rumeli Kanaat Önderleri, Batı Trakya’dan İskeçe Türk Birliği (İTB) ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi'ne (BAKEŞ) ödül verdi.

Rumeli Kanaat Önderlerince düzenlenen “2023 Uluslararası İnsan Hakları ve Kültür Ödülleri” 10 Ekim'de İstanbul’da sahiplerini buldu.

Ödüle layık görülen İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mücadelemiz bir insan hakları mücadelesidir. İskeçe Türk Birliğinin karşı karşıya olduğu durum, Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerine bakış açısının bir özetidir." dedi.

İskeçe Türk Birliğinin, uluslararası hukukun göz ardı edilmesiyle uğradığı ayrımcılık ve mağduriyete dikkati çeken Ahmetoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarının uygulanmasını istedi.

Ahmetoğlu, 40 yıldır süren bir hak arama mücadelesi içinde olduklarını ifade ederek, "İskeçe Türk Birliğine verilen bu ödül, 40 yıl boyunca bu haksızlığa karşı verilen mücadelede emeği geçen tüm Batı Trakya Türklerine verilen bir ödüldür." diye konuştu.

- Dernekler isimlerinde "Türk" ifadesi geçtiği gerekçesiyle kapatılmıştı

1927'de kurulan İskeçe Türk Birliği (İTB), 1928'de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve 1936'da kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), adlarında Türk ifadesi geçtiği, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan Antlaşması'nda "Türk" değil "Müslüman" olarak tanımlandığı iddiasıyla 1980'li yıllarda kapatılmıştı. Bir dönem azınlık okulları tabelalarında ve karnelerinde bulunan "Türk" ifadesi Yunanistan tarafından görmezden gelinirken bu tarihten sonra Türk ismi taşıyan derneklere resmi statüde faaliyet izni verilmemişti.

Kuruluşları reddedilen Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği, kapatılan İTB ile konuyu 2005'te AİHM'e taşımıştı. Mahkeme 2007 ve 2008 tarihli kararlarında dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi, Yunanistan'ın AİHM kararlarını uygulayıp uygulamadığını yakından takip ederken Yunanistan Parlamentosu 2017'de AİHM kararlarının uygulanmasının önünü açmak amacıyla bir yasa değişikliğini onaylamış ancak yasada bulunan çekinceler gerekçesiyle Türk ismi taşıyan derneklerin resmi faaliyetine izin verilmemesi yönündeki uygulama devam etmişti.

İTB, bu yasal değişikliğin ardından Yargıtaya itirazda bulunurken Yargıtay, Haziran 2021 tarihli kararıyla İTB'nin, AİHM kararının uygulanması ve yasal statüsünün iade edilmesi talebini reddetmişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Eylül 2021'de Strazburg'da düzenlenen toplantıda, Batı Trakya Türk Azınlık dernekleriyle ilgili AİHM kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmamasını incelemiş, Atina'nın bu tutumunu eleştirmişti.

Eylül 2021 tarihli "Avrupa Konseyi Yunan Yargıtayının İTB'nin temyiz talebini reddetmesini kınıyor" başlıklı kararda dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğinin altı çizilmişti. Söz konusu kararda, AİHM'in de vurguladığı dernek başkan ve üyelerinin şiddete başvurmadığı veya demokratik prensiplere aykırı bir eyleme karışmadığına ilişkin "temel unsurun" göz ardı edildiği vurgulanmıştı.

​Batı Trakya Türk Azınlığı Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi İskeçe Türk Birliği YUNANİSTAN