İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin yolsuzlukla mücadele toplantısı Suudi Arabistan'da başladı

TAKİP ET

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, İİT ülkelerini yolsuzlukla mücadele bağlamında Mekke Anlaşması'nı imzalamaya davet etti

İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) üye ülkeler, Suudi Arabistan'da yolsuzlukla mücadele toplantısı düzenledi.

İİT'den yapılan açıklamaya göre, Cidde kentinde başlayan "1. Yolsuzlukla Mücadele Bakanlar Toplantısı"na, üye ülkelerden bakanların ve yolsuzlukla mücadele birimleri yetkililerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (INTERPOL) ile Egmont Mali İstihbarat Birimleri Grubu temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Nazaha) Başkanı Mazin bin İbrahim el-Kahmus, Mart 2022'de Pakistan'da toplanan İİT dışişleri bakanlarının yolsuzlukla mücadele için "Mekke Anlaşması" taslağını hazırladığını hatırlattı.

Dışişleri bakanlarının aynı zamanda söz konusu taslağı bu toplantıda imzalanmak üzere inceleyecek bir ekibin oluşturulması kararı aldığını da aktaran Kahmus, Mekke Anlaşması'yla İİT ülkeleri arasında yolsuzlukla mücadeleye ilişkin yeni bir işbirliği sürecinin başlatılacağını söyledi.

Yolsuzluğun sınır aşan suçlardan sayıldığını dile getiren Kahmus, dolayısıyla bu konudaki mücadelenin ülkeler arasında ortak işbirliğiyle mümkün olabileceğini ifade etti.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da üye ülkelerin iyi yönetişim temellerini pekiştirmek için şeffaflık ilkelerini sağlamlaştırmaya yardımcı olacak yasal mekanizmalara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Taha, İİT ülkelerini yolsuzlukla mücadele bağlamındaki Mekke Anlaşması'nı imzalamaya davet etti.

UNODC Başkanı Ghada Fathi Waly ise yolsuzluğun artık toplumlar için ciddi bir tehdit haline geldiğine vurgu yaptı.

Dünyada silahlı çekişmelerin yanı sıra ekonomik ve yaşamsal krizlerin olduğu bu dönemde krizlere karşı kullanılması gereken kaynaklarda yolsuzluk oranlarının arttığına dikkati çeken Waly, yolsuzluğun dünya çapındaki kamu proje sözleşmelerinin değerini yaklaşık yüzde 10 kaybettirdiğini ifade etti.

Yolsuzluğun aynı zamanda "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası" hedeflerinin önündeki en bariz engellerden biri olduğunu vurgulayan Waly, bu nedenle yolsuzlukla mücadelenin kalkınmakta olan ülkeler ve İİT ülkeleri için daha öncelikli olması gerektiğini kaydetti.

"1. Yolsuzlukla Mücadele Bakanlar Toplantısı", iki gün sürecek.

Cidde İslam İşbirliği Teşkilatı Suudi Arabistan