İsrail ablukası altındaki Gazze, hala 2G teknolojisine mahkum

TAKİP ET

İsrail, gelişmiş internet teknolojisinin askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze'ye çeşitli kısıtlamalar uyguluyor - Dijital alandaki bu boşluk Gazze'yi ekonomi ve sanayide geri bırakırken, toplumda da zaman ve enerji kaybına yol açıyor

NUR EBU IYŞE - Dünyanın iletişim teknolojisinde 5G'ye geçtiği bir dönemde, İsrail ablukası altındaki Gazze teknolojiyi çok geriden takip etmek zorunda kalıyor.

Gazze'de kablolu (Paltel) ve mobil olmak üzere (Jawwal ve Ooredoo) toplam 3 telekomünikasyon şirketi faaliyet gösteriyor ancak İsrail'in 3G ağlarının inşası için gerekli ekipmanların girişini yasaklaması nedeniyle bu şirketler abonelerine sadece 2G hizmeti sunabiliyor.

İsrail, gelişmiş internet teknolojisinin askeri amaçlarla kullanılabileceği gerekçesiyle Gazze'ye bu kısıtlamaları getiriyor.

Filistinliler, sabit internetin olmadığı halka açık yerlerde akıllı telefonlarını kullanmak istediklerinde düşük hızda ve yüksek fiyatla internet paketi satın alıyor. Ancak bu paketler, kısa mesaj gönderme ve bazı sosyal medya uygulamaları dışında görsel ve işitsel sohbet programlarının kullanımına olanak tanımıyor.

Uzmanlar, Gazze'nin gelişmiş internet teknolojilerinden mahrum bırakılmasının, teknolojik ve endüstriyel sektörlerin büyümesine engel olan dijital bir boşluk oluşturduğunu ifade ediyor.

- Amaç ekonomik büyümenin engellenmesi

Gazze'deki Filistin İletişim Bakanlığı Ruhsatlandırma Genel Müdürü Ziyad Şeyh Dib, 5G teknolojisinin yaygınlık kazandığı bir dünyada Gazze'de halen 2G'nin kullanıldığını ve bunun teknolojinin yanı sıra ekonomiyi ve sanayiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

"5G teknolojiler, elektronik ve finansal hizmetlerin yürütülmesi ve programlama şirketleri için inanılmaz hız sağlıyor. Bu teknolojiyi kullanan ülkeler ekonomik olarak büyüyor." diyen Dib, İsrail'in uyguladığı abluka ve 3G teknolojilerin kullanımının yasaklanmasının, Filistin'in ekonomik büyümesini engelleme amacı taşıdığını kaydetti.

Ablukanın, Gazze'deki Filistinlileri teknolojik gelişmelerden mahrum bıraktığını dile getiren Dib, "Gazze'de uzaktan çalışma programlarını kullanarak çalışabilecek insan kaynağımız var ancak bunun için güçlü bir teknolojik altyapı gerekiyor." dedi.

Filistinli yetkili, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ile Birleşmiş Milletleri (BM), İsrail'in bu kısıtlamalarını sonlandırmaya çağırdı.

- 2G zaman ve enerji kaybı

Dijital medya uzmanı Sultan Cuha ise Gazze'de gelişmiş internet teknolojilerinin olmayışının, internet ağına ihtiyaç duyulan sektörlerde çalışanlar için zaman ve enerji kaybına neden olduğunu söyledi.

Gazze'ye modern teknolojilerin girişine izin verilmediğini ve bu alanda altyapı eksikliği olduğunu belirten Cuha, "Bu teknolojilerin eksikliği, özellikle gazeteciler ve aktivistlerin performansını olumsuz etkiledi." dedi.

İnternete erişim hakkının uluslararası hukuk tarafından güvence altına alındığına dikkati çeken Cuha, Filistinlilerin, dijital bir devrimin yaşandığı dünyada hala ikinci nesil teknoloji kullandığını aktardı.

Cuha, uluslararası topluma, bu hizmetlerin Gazze'ye girişine izin vermesi için İsrail'e baskı uygulama, Filistin İletişim Bakanlığına da Tel Aviv yönetiminin bu ihlallerini uluslararası platformlarda gündeme getirme çağrısı yaptı.

- 3G'nin geleceği günleri sabırsızlıkla bekliyor

AA muhabirine konuşan Filistinli Rim Affane, Gazze'nin yeni dijital dünyadan oldukça uzak olduğunu vurguladı.

İnternetin yavaşlığından ve özellikle savaş zamanlarında neredeyse tamamen kesilmesinden yakınan Affane, cep telefonunda 3G işaretini göreceği günleri sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.


2G gazze israil