İsrail basınına göre, İstihbarat Şefi aşırı sağcı Bakanı "provokatif söylemi" nedeniyle uyardı

TAKİP ET

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistinlilere yönelik "tahrik edici" eylem ve söylemleriyle tanınıyor

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar'ın, kolluk kuvvetlerinden sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'i, "eylemlerinin Kudüs'te gerilime yol açtığı" ve "hassas bir zamanda patlamaya yol açabileceği" yönünde uyardığı belirtildi.

Kanal13'ün haberine göre Bar, Başbakan Binyamin Netanyahu'dan onay alarak, Filistinlilere karşı yaptırımların artırılması çağrılarıyla tartışmaya yol açan Ben-Gvir ile görüştü.

İstihbarat Şefi'nin Bakan'a, eylemlerinin "sahada bir toplu cezalandırma hissi doğurduğu, Kudüs'te tansiyonu yükselttiğini ve hassas bir zamanda patlamaya yol açabileceği" uyarısında bulunduğu aktarıldı.

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsraillilere yönelik saldırıların ardından işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait yapıların "yasa dışı olduğu iddiasıyla" yıkımının hızlandırılması için İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai'ye talimat vermişti. Shabtai'nin bu emre "yasal prosedürleri gerekçe göstererek itiraz ettiği" basına yansımıştı.

Ben-Gvir, Filistinlilerin kitlesel biçimde İsrail işgaline karşı direniş sergilediği II. İntifada dönemindeki gibi ordunun Filistinli can kayıplarına yol açan geniş kapsamlı bir operasyon yürütmesi için çağrı yapmıştı.

- "Tahrik edici eylem ve söylemleriyle tanınıyor"

İsrail'de Filistinlilere karşı tahrik edici eylemleri ve ırkçı söylemleriyle tanınan Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelik provokatif girişimleriyle tanınıyor. Bakan olduktan sonra geçen aylarda Aksa'ya baskın düzenleyen Ben-Gvir'in bu adımına, ABD yönetimi ve İslam dünyasından kınamalar gelmişti.

Ben-Gvir, daha önce de fanatik Yahudi yerleşimcilerle Mescid-i Aksa baskını, Filistinlilere karşı silah çekme, hakkında evinden zorla çıkarma kararı olan Filistinlinin evinin önüne çadır kurma gibi çok sayıda tartışmalı eyleme imza atmıştı.

İsrail'de Yahudi üstünlükçü terör suçlarının zanlılarının avukatlığıyla siyaset sahnesine yükselen Ben-Gvir, 2007'de "ırkçılığa tahrikten" hüküm giymişti.

israil