İsrail, Batı Şeria'daki 9 kaçak yerleşim birimini kendi kanunları nezdinde "yasallaştırdı"

TAKİP ET

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir: - "Güvenlik Kabinesinin kaçak 9 yerleşim biriminin yasallaşması talebimi onaylamasından memnuniyet duyuyorum, ancak bu yeterli değil ve daha fazlasını istiyoruz" - Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail'in kararının Filistin halkına yönelik bir provokasyon olduğunu ve gerilimin daha fazla tırmanmasına neden olacağını belirtti

İsrail Güvenlik Kabinesi, işgal altındaki Batı Şeria'da 9 kaçak Yahudi yerleşim biriminin İsrail kanunları nezdinde "yasallaşmasını" onayladı.

Yediot Ahronot gazetesinin İsrail Güvenlik Kabinesine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Güvenlik Kabinesinin 6 saat süren toplantısında çeşitli güvenlik konuları değerlendirildi.

Güvenlik Kabinesi, yasa dışı Yahudi yerleşim birimi Ramot’ta 10 Şubat'ta düzenlenen ve 3 İsraillinin öldüğü saldırıya yanıt olarak Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik güvenlik operasyonunun genişletilmesi konusunda mutabık kaldı.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in 77 Yahudi yerleşim biriminin yasallaşması talebini de görüşen Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria'daki 9 kaçak yerleşimin "yasallaşmasını" onayladı.

- Ben-Gvir: "9 yerleşim birimi yeterli değil daha fazlasını istiyoruz"

Öte yandan Ben-Gvir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Güvenlik Kabinesinin kaçak 9 yerleşim biriminin yasallaşması talebimi onaylamasından memnuniyet duyuyorum, ancak bu yeterli değil ve daha fazlasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ben-Gvir ayrıca işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik güvenlik operasyonlarının yoğunlaştırılacağını kaydetti.

- Filistin'den tepkiler

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail Güvenlik Kabinesinin söz konusu kararının uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirtti.

Rudeyne, "uluslararası çabaları baltalayan kararın Filistin halkına yönelik bir provokasyon olduğunu ve bölgede gerilimin daha fazla tırmanmasına neden olacağını" ifade etti.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de, İsrail'in kararını, "Filistin'in varlığına tehdit oluşturması ve uluslararası meşruiyet kararlarının alenen ihlal edilmesi nedeniyle bölge için tehlikeli bir tırmanış reçetesi" olarak niteledi.

Iştiyye, Birleşmiş Milletler ve ABD'yi iki devletli çözümü baltalayacak tek taraflı uygulamaların durdurulması için müdahale etmeye çağırdı.

- Yahudi yerleşimcilerin sayısı 726 bini aştı

İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Bunların çoğu İsrail makamlarının planlamasıyla yapılırken, daha küçük olan bazıları Yahudi yerleşimciler tarafından kaçak olarak inşa ediliyor. İsrail makamları zaman zaman bu kaçak yerleşimlere de kendi kanunları nezdinde resmiyet kazandırarak Yahudi yerleşimlerini genişletmeye devam ediyor.

Kaçak yerleşim birimlerinde yaşayan Yahudi yerleşimciler, Filistinlileri taciz ederek tarım arazilerine ulaşmalarını engelliyor, İsrail ordusu da buralarda yaşayan Yahudi yerleşimcilere koruma sağlıyor.

Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi verilerine göre, bu yıl Kudüs dahil Batı Şeria'daki 176 yerleşim birimindeki Yahudi yerleşimci sayısı 726 bin 427'ye ulaştı. Ayrıca, Batı Şeria'da 86'sı kırsalda olmak üzere 186 kaçak yerleşim bulunuyor.

Filistin israil kaçak Yahudi yerleşim birimi