İsrail'de hükümet yetkilileri Anma Günü etkinliklerinde protesto edildi

TAKİP ET

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ile Ulaştırma Bakanı Miri Regev, ülkenin değişik yerlerinde katıldıkları törenlerde tepkiyle karşılandı

İsrail’de, hükümet yetkilileri ölen askerler için askeri mezarlıklarda düzenlenen resmi Anma Günü törenlerinde protestolarla karşılaştı.

Batı Kudüs'teki askeri mezarlıkta, Başbakan Binyamin Netanyahu resmi törende konuşmasına başlarken bazı katılımcılar mezarlığı terk etti.

Ülkenin güneyindeki Birüsseba kentindeki askeri mezarlıkta düzenlenen törende de ölen askerlerin aileleri Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir aleyhinde sloganlar attı.

Ben Gvir’in tören alanına gelmesiyle mezarlığa defnedilmiş askerlerin aileleri, “Utan”, “Evine git”, “Burada olmayı hakketmiyorsun”, “Sen asker değilsin, sen faşistsin” ve “Evine dön terörist” şeklinde sloganlar atarak, tepkilerini dile getirdi.

Bununla birlikte hükümet yanlısı katılımcılardan bazıları ise törene geldiği için Ben Gvir'i alkışlayarak karşıladı.

İsrail'in Holon kentindeki askeri mezarlıkta da, bazı katılımcılar Ulaştırma Bakanı Miri Regev'in konuşmasını yarıda kesti.

Törene katılanlardan bir kişi Regev’in konuşması sırasında, "Ayıp, askerlere saygısızlık ediyorsun, buraya gelmemeliydin." şeklinde bağırdı.

İsrail, 1963'ten beri her yıl Bağımsızlık Günü arifesindeki Anma Günü’nde, ölen askerlerini anmak için askeri mezarlıklarda bayrakların yarıya indirildiği, çelenklerin sunulduğu törenler düzenliyor.

İsrail’de 1948’de devletin kuruluşu kutlanırken Filistinliler ise bu güne büyük felaket anlamına gelen Nekbe adını veriyor.

İsrail'in yürüttüğü savaşlarda ölen askerleri anmak için düzenlediği Anma Günü, İbrani Takviminde bu yıl 25 Nisan'a; İsrail'in kuruluşu etkinliklerinin yapıldığı Bağımsızlık Günü ise 26 Nisan'a denk geliyor.

Anma Günü israil