İsrail'de yarın yapılacak sivil itaatsizlik eylemlerine karşı 3 bin polis görevlendirildi

TAKİP ET

İsrail'de, hükümetin yargı düzenlemesini protesto etmek amacıyla yarın yolların kapatılması ve tren seferlerinin durdurulması gibi günlük hayatı aksatacak sivil itaatsizlik eylemleri yapılacak

İsrail'de, hükümetin yeni yargı düzenlemesine karşı yarın yapılması planlanan sivil itaatsizlik eylemleri için 3 bin polisin 130 farklı bölgede konuşlandırılacağı bildirildi.

İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai, yaptığı yazılı açıklamada, polisin "insanların gösteri yapmasına izin vereceğini ancak yolların kapatılmasına müsamaha göstermeyeceğini" belirtti.

Shabtai, İsrail polisinin gösteri hakkını demokratik bir devletin köşe taşlarından biri olarak değerlendirdiğini kaydetti.

"Diktatörlüğe karşı direniş günü" ismiyle yolların kapatılması, tren seferlerinin durdurulması gibi sivil itaatsizlik eylemleriyle şehir sakinlerinin mülküne ve kamu malına zarar verilmesine müsaade edilmeyeceğini bildiren Shabtai, rutin yaşamın aksamasına karşı sıfır tolerans göstereceklerini aktardı.

Açıklamasında, "Trafik akışının durdurulmasına ve yolların kapatılmasına izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullanan Shabtai, İsrail'de yarın 130 farklı bölgede 3 bin polis gücünün protestolara karşı konuşlandırılacağını vurguladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı protestolar kapsamında yarın ülke genelinde yolların kapatılması ve tren seferlerinin durdurulması gibi günlük hayatı aksatacak "sivil itaatsizlik eylemleri" çağrısı yapılıyor.

En büyük gösterilerin akşam saatlerinde Tel Aviv kentinde gerçekleşmesi bekleniyor.

- Netanyahu hükümetinin tartışmalı "yargı reformu"

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan Yüksek Mahkeme, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"nın bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümetin yargı düzenlemesinde uzlaşının "yakın” olduğunu belirtmişti. Buna karşın muhalefet liderleri hükümetin düzenlemeye ilişkin yasama sürecini durdurmadan müzakereleri reddettiklerini açıklamıştı.

Ülkede 9 haftadır her cumartesi Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı kitlesel gösteriler düzenleniyor.

Başta Tel Aviv olmak üzere Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya gibi büyük kentler dahil ülke çapında onlarca noktada gerçekleştirilen gösterilere on binlerce İsrailli katılıyor.

israil protesto