İsrail'deki "48 Arapları", toplumdaki organize suçlara karşı hükümetin tepkisizliğini protesto etti

TAKİP ET

İsrail vatandaşı Filistinliler, toplumdaki organize suçlara karşı İsrail hükümetinin ihmal ve kötü yönetimini araç...

İsrail vatandaşı Filistinliler, toplumdaki organize suçlara karşı İsrail hükümetinin ihmal ve kötü yönetimini araç konvoyu düzenleyerek protesto etti.

"48 Arapları" şeklinde tanımlanan İsrail vatandaşı Filistinlilerin, Arap toplumunda artan suç olgusuna karşı İsrail yönetiminin tepkisizliğini protesto için düzenlediği konvoya yüzden fazla araç katıldı.

Arap Toplumu İzleme Komitesi tarafından düzenlenen konvoy, İsrail’in kuzeyindeki Nasıra kentinden yola çıkarak hükümet dairelerinin bulunduğu Batı Kudüs’e kadar yaklaşık 150 kilometre ilerledi.

İsrail’in 6 ve 1 numaralı otoyollarında 40-50 kilometre hızla yavaş yavaş ilerleyen konvoy, protesto kapsamında kısa süreliğine otoyolda kontak kapatarak trafiği engelledi.

Kudüs’e giden otoyolda araçlarından inen kalabalık, "Arap kanı Yahudi kanından daha ucuz değildir" yazılı dövizler ile cinayet vakasının bu yıl 80’e ulaştığı İsrail’deki cinayet kurbanlarının fotoğraflarını taşıdı.

Eyleme, İsrailli Arap milletvekilleri, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları liderlerinin oluşturduğu Arap Toplumu İzleme Komitesi üyelerinin yanı sıra Filistin 1948 İslami Hareketi'nin kuzey kanadının lideri Şeyh Raid Salah, Vefa ve Reform Partisi lideri Hüsam Ebu Leyl ve İsrail Meclisindeki Arap Milletvekili Eymen Avde katıldı.

İsrail güvenlik güçlerinin gözetiminde olaysız geçen eylem sırasında, kalabalığı taciz etmek isteyen fanatik bir Yahudi İsrail polisi tarafından engellenerek gözaltına alındı.

- İsrail hükümeti üzerinde baskı kurulması amaçlanıyor

Protesto sırasında AA muhabirine açıklama yapan Şeyh Raid Salah, "Bugün başlayan ve ileride de devam edecek bu tür kitlesel faaliyetlerin, İsrailli Arap toplumundaki şiddet sorununun çözülmesi noktasında politikalarını değiştirmesi için İsrail resmi makamları üzerinde baskı oluşturmasını umuyoruz." dedi.

Şeyh Salah, İsrail makamlarının bu soruna yönelik politikalarının yıllardan beri "şüpheli ve ihmalkar" olduğunu vurgulayarak, bugünkü aşırı sağcı İsrail hükümetinin de bunu devam ettirdiğini belirtti.

Vefa ve Reform Partisi lideri Hüsam Ebu Leyl de "İsrail yönetimine ve terörü, silahlanmayı ve suçu kollayan, çeteleri silahlarla besleyerek kanımızın akmasına müsaade eden İsrail güvenlik birimlerine tepki ve öfkemizi göstermek için bu protestoya katıldık." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in 1948'de kurulmasıyla birlikte yüz binlerce Filistinli zorunlu göçe tabi tutulmuş, bazı Filistinliler ise artık İsrail sayılan sınırlar içinde kalmıştı. "48 Arapları" olarak adlandırılan bu Filistinliler, bugün İsrail'deki nüfusun yaklaşık yüzde 21'ini oluşturuyor.

"48 Arapları", İsrail güvenlik güçlerini, organize suç çetelerinin yasa dışı silahlanma faaliyetlerine göz yummakla ve İsrail yönetimini bu suçlara karşı ihmalkar ve ilgisiz davranmakla suçluyor.

48 Arapları FILISTIN israil Nasıra