İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da gösterilere katılan 4 Filistinliyi yaraladı

TAKİP ET

İşgal altındaki Batı Şeria'da, yasa dışı Yahudi yerleşimcilere karşı düzenlenen gösterilerde İsrail güçlerinin...

İşgal altındaki Batı Şeria'da, yasa dışı Yahudi yerleşimcilere karşı düzenlenen gösterilerde İsrail güçlerinin kullandığı kauçuk kaplı metal mermiler sebebiyle 4 Filistinli yaralandı, onlarca kişi göz yaşartıcı gazdan etkilendi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilere metal mermi ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Gösteriler en çok, Kalkilya'nın doğusundaki Kefr Kaddum, Nablus'a bağlı Beyt Decen ile Beyta ve Beytüllahim kentinin doğusundaki Tuku beldelerinde yoğunlaştı.

Filistin Halk Direniş Komitesi Başkanı Murad Şiteyvi, yaptığı yazılı açıklamada, Yahudi yerleşimcilere karşı haftalık düzenlenen gösterilerde 3 Filistinlinin, İsrail güçlerinin kullandığı kauçuk kaplı metal mermilerle yaralandığını ve birçok kişinin göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini belirtti.

Filistin Kızılayı da, Beyt Decen ve Beyta beldelerinde göz yaşartıcı gaz nedeniyle çok sayıda kişinin boğulma tehlikesi geçirdiğini duyurdu.

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Beytüllahim Ofis Müdürü Hasan Bericiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Turu beldesindeki gösterilere "garip bir gaz" kullanarak müdahale ettiğini söyledi.

Bericiyye, İsrail güçlerinin müdahalesinde yaralanan 38 yaşındaki Celil Hamid'in hastaneye kaldırıldığını, şiddetli titreme ve kaşıntı ile kusma gibi daha önce rastlamadıkları "garip semptomlar" gösterdiğini kaydetti.

Çok sayıda Filistinlinin Yahudi yerleşimcilerin topraklarına el koymasına karşı gösteri düzenlediğini aktaran Bericiyye, Yahudi yerleşimcilerin, Tuku beldesinin doğusunda yer alan yaklaşık 300 dönümlük özel mülkiyete ait tarım arazisine el koymaya çalıştıklarını ifade etti.

Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok bölgesinde İsrail ordusuyla temas hattına yakın yerlerdeki yasa dışı yerleşimlere karşı haftalık gösteriler düzenliyor.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) Hareketi'nin verilerine göre, Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da 145 büyük, 140 da kaçak yerleşim yeri bulunuyor ve buralarda yaklaşık 666 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre de yasa dışı kabul ediliyor.

Filistin işgal altındaki Batı Şeria Yahudi yerleşimci