İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar "tıbbi ihmalin" son bulmasını istiyor

TAKİP ET

Filistinli mahkumları temsil eden Ulusal Esir Hareketi, İsrail'in "tıbbi ihmal" politikasına karşı Filistin halkı ve siyasi gruplarına çağrıda bulundu

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar, maruz bırakıldıkları "tıbbi ihmalin" sona erdirilmesi için Filistin halkını ve siyasi gruplarını harekete geçmeye çağırdı.

İsrail'de müebbet hapse mahkum kanser hastası Filistinli Nasır Ebu Hamid'in ölümü üzerine, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumları temsil eden "Ulusal Esir Hareketi" yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Halkımıza ve direniş gruplarına sesleniyoruz: Çocuklarınızı, profesyonelce işkence ve tıbbi ihmalde bulunan cani düşmanın elindeki esaretten kurtarmanın zamanı gelmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Ebu Hamid'in, "hapisten kurtarılması için gereken çabanın gösterilmesinde ihmalkar davranılması ve tıbbi ihmal sonucu" öldüğü kaydedilen açıklamada, "İsrail'in işlediği suçunun bedelini er ya da geç mutlaka ödeyeceği" ifade edildi.

Açıklamada, Filistin halkı ve siyasi gruplarına, mahkumları hapisten çıkarmak ve maruz kaldıkları "tıbbi ihmalden" kurtarmak için çalışma çağrısında bulunuldu.

Filistinli Ebu Hamid, Fetih hareketine bağlı "El-Aksa Şehitleri Tugaylarının kurulmasına katılmak" ve "İsrail ordusuna yönelik operasyonlar yürütmek" suçlarından 7 kez müebbet ve 50 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kanser hastası Ebu Hamid, 2002'den beri İsrail hapishanesinde bulunuyordu.

Filistinli sivil toplum kuruluşları, sık sık yaptıkları açıklamalarla, son evre akciğer kanseri Nasır Ebu Hamid'in durumunun kritik olduğunu belirterek, serbest bırakılmasını talep etmişti.

Filistinli mahkumun İsrail'in Assaf Harofeh Hastanesinde bu sabah hayatını kaybettiğini açıklayan Filistin Esir İşleri Heyeti, Ebu Hamid'in ölümünden İsrail Hapishaneler İdaresinin "kasıtlı tıbbi ihmal" politikasını sorumlu tutmuştu.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar tıbbi ihmal