İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik ihlaller yeniden gündemde

TAKİP ET

FKÖ'ye bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti Basın Sorumlusu Hasan Abdurabbu: - "İsrail, sağlık durumu kötüleşen Filistinli tutukluları, cerrahi operasyonlardan sonra hapishaneye geri gönderiyor. Burada hiçbir sağlık hizmeti alamayan Filistinli tutukluların durumları giderek kötüleşiyor"

KAYS EBU SEMRA - İsrail'de tutuklu 48 yaşındaki Ahmed Ebu Ali'nin geçen hafta "tıbbi ihmal" şüphesiyle hayatını kaybetmesi, Filistinli tutuklulara yönelik ihlalleri yeniden gündeme getirdi.

Filistin Esirler Cemiyeti verilerine göre İsrail'deki 23 hapishane, gözaltı ve soruşturma merkezlerinde 160'ı çocuk 4 bin 780 Filistinli bulunuyor. Bunlardan 900'den fazlası da idari tutuklu.

"İdari tutukluluk" uygulaması, İsrail’in, işgal ettiği topraklardaki Filistinlileri, hiçbir suçlama yöneltilmeksizin alıkoyması anlamına geliyor. Filistinliler, haklarındaki suçlamayı öğrenemeden ve kendilerini savunma hakkından mahrum şekilde 6 aya kadar hapse atılabiliyor.

Bu süreden sonra askeri mahkemeye sevk edilen ancak suçlamalardan habersiz bir Filistinlinin tutukluluk süresi 5 yıla kadar defalarca uzatılabiliyor.

- Vefat eden ve hasta Filistinli tutuklular

İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerden 600'den fazlası çeşitli hastalıklardan muzdarip ve düzenli tedaviye ihtiyaçları var. Bunlar içinde 24'ünün kanser ve tümör hastası olduğu ifade ediliyor.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde 1967'den bu yana çoğu "tıbbi ihmal" sonucu olmak toplam 235 Filistinli tutuklunun yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Cemiyet, ayrıca İsrail'in serbest bıraktığı yüzlerce tutuklunun da hapishanelerde yakalandıkları hastalıklardan dolayı vefat ettiğine dikkati çekiyor.

Son olarak İsrail hapishanelerinde 12 yıldır tutuklu bulunan Ahmed Ebu Ali 10 Şubat'ta hayatını kaybetti. Filistin Esirler Cemiyetine göre, Ebu Ali "tıbbi ihmal" sonucu yaşamını yitirdi ve bu nedenle sorumlusu İsrail makamları.

İsrail daha önce de birçok kez yaptığı gibi Ebu Ali'nin cenazesini ailesine teslim etmedi. İsrail'in naaşlarını alıkoyduğu 12 Filistinli tutuklu arasında 1980'de vefat etmiş Enis Devlet de var.

- "Filistinli tutuklular tıbbi ihmalle öldürülüyor"

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti Basın Sorumlusu Hasan Abdurabbu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'i hapishanelerdeki Filistinli tutukluları "tıbbi ihmalle öldürmekle" suçladı.

"İsrail, sağlık durumu kötüleşen Filistinli tutukluları, cerrahi operasyonlardan sonra hapishaneye geri gönderiyor. Burada hiçbir sağlık hizmeti alamayan Filistinli tutukluların durumları giderek kötüleşiyor." diyen Abdurabbu, İsrail hükümetinin de İsrail Hapishaneler İdaresinin Filistinlilere yönelik kısıtlamalarını yasalarla örtmeye çalıştığına dikkati çekti.

İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulara yönelik ihlallerle ilgili bir soruşturma komitesi oluşturulması talebinde bulunan Abdurabbu, "İsrail'in tutuklulara yönelik işlediği suçlar insanlık dışı savaş suçu düzeyindedir." diye konuştu.

Filistin Esirler Cemiyetinden 13 Şubat'ta yapılan açıklamada, İsrail'in Nefha ve Celbu cezaevlerindeki koğuşlara nakledilen tutukluların duş saatlerini azaltacağı, gün içinde her bir koğuşa bir saat duş izni vereceği ve su miktarını kısıtlayacağı ifade edilmişti.

Nefha Hapishanesindeki Filistinli tutukluların, baskıcı uygulamalar nedeniyle itaatsizlik eylemine başlayacağı, eylemin daha sonra diğer hapishanelere yayılacağı belirtilen açıklamada, Filistinli tutukluların kendilerine yönelik kısıtlamalara karşı ramazan ayında açlık grevine gideceği kaydedilmişti.

İsrail Hapishaneler İdaresi de Nefha ve kuzeydeki Celbu cezaevlerindeki koğuşlara nakledilen tutuklulara, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in talimatları doğrultusunda muamele edileceğini bildirmişti.

Filistin İsrail hapishaneleri