İsrailli insan hakları örgütlerinden UCM'nin Filistin'deki durumla ilgili soruşturmasına yardım sözü

TAKİP ET

İsrailli insan hakları örgütleri, Filistin'deki insani durumla ilgili soruşturmada Uluslararası Ceza Mahkemesi...

İsrailli insan hakları örgütleri, Filistin'deki insani durumla ilgili soruşturmada Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han'a yardımcı olma taahhüdünde bulundu.

İşgal Altındaki Topraklardaki İsrail İnsan Hakları Enformasyon Merkezinin (B'Tselem) yazılı açıklamasına göre, İsrail'de faaliyet gösteren bir grup insan hakları örgütü, Filistin'e yapacağı ziyarete desteklerini ifade etmek üzere UCM Başsavcısı Han'a ortak mektup gönderdi.

İsrailli örgütler, söz konusu mektupta, Başsavcı Han'ın 2023 hedeflerinden birinin Filistin'i ziyaret etmek olduğuna dair açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Mektupta, "Tutumumuz, (Filistinlilere yönelik) suçların geçmişte olduğu gibi işlenmeye devam ettiği, UCM'nin de bunları soruşturma ve kovuşturma yetkisine sahip olduğu yönündedir. Filistin'deki duruma ilişkin soruşturmayı ilerletmede ofisinize yardım etmeye kararlıyız." ifadelerine yer verildi.

Tel Aviv yönetiminin uluslararası kuruluşlar ve uzmanların işgal altındaki Filistin topraklarına ulaşmasını engelleme geleneği bulunduğuna işaret eden İsrailli insan hakları örgütleri, bu şartlar altında Han'ın ziyaretinin daha da önemli olacağını vurguladı.

UCM'nin Filistin topraklarındaki insani durumu soruşturma yetkisini reddeden İsrail, Başsavcı Han'ın planlanan Filistin ziyaretiyle ilgili tutumunu resmi olarak açıklamadı.

Eski UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, 3 Mart 2021'de işgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında işlendiği öne sürülen savaş suçlarına ilişkin resmi soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Filistin İsrailli örgütler İşgal Altındaki Topraklardaki İsrail İnsan Hakları Enformasyon Merkezi (B'Tselem) Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan