İstanbul'da "Milli Ağaçlandırma Günü" kapsamında fidanlar toprakla buluştu

TAKİP ET

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: - "Bugün Eyüpsultan'la beraber Beykoz, Şile, Sarıyer, Silivri ve Çatalca olmak üzere 6 ilçede eş zamanlı 70 bin fidan Milli Ağaçlandırma Günü'nde toprakla buluşacak" - "İstanbul'a son 20 yılda 58 milyon fidan dikildi"

İSTANBUL İstanbul Eyüpsultan'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinliği kapsamında öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Geleceğe Nefes Ol" sloganıyla başlatılan fidan dikim kampanyası kapsamında İstanbul Eyüpsultan'da fidan dikim etkinliği düzenlendi.

Fidan Dikim Seferberliği Programı'nda konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün bu yıl 4'üncü kez kutlandığını, bu vesileyle bir araya geldiklerini söyledi.

İstanbul'un yüz ölçümünün 5 bin 446 kilometrekare olduğunu, bunun yüzde 44'ünün ormanlık alandan oluştuğunu, yüzde 16'sında tarım yapıldığını, yüzde 1'inde mera bulunduğunu aktaran Yerlikaya, kentin yüz ölçümünün yüzde 38'inde ise İstanbulluların hayatı paylaştığını kaydetti.

İnsanların evini, odasını, okulunu koruduğu gibi toprağı, havayı ve yaşadığı çevreyi de koruması gerektiğini dile getiren Yerlikaya, yaratılan nimetlerinin hiçbirinin sonsuz olmadığını belirterek, tasarruf vurgusu yaptı.

Vali Yerlikaya, Milli Ağaçlandırma Günü'nün ilan edildiği tarihte İstanbul'da 177 bin, 2020'de 161 bin, 2021'de 66 bin ağaç dikildiğini anımsatarak, "Bugün Eyüpsultan'la beraber Beykoz, Şile, Sarıyer, Silivri ve Çatalca olmak üzere 6 ilçede eş zamanlı 70 bin fidan Milli Ağaçlandırma Günü'nde toprakla buluşacak, can suyu dökülecek, geleceğe nefes olacak." dedi.

İstanbul'daki ormanlık alanların insanlara emanet ve geleceğe nefes olduğunu ifade eden Yerlikaya, bugün dikilecek fidanlarla beraber yıl başından bu yana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 1 milyon 450 bin fidan dikildiğini, Nisan 2023'e kadar 4,5 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını, İstanbul'a son 20 yılda ise 58 milyon fidan dikildiğini kaydetti.

Yerlikaya, son 4 yıl içerisinde, kentte insanların hayatı paylaştığı yüzde 38'lik yüz ölçümü bulunan bölgede, toplam 2 milyon 300 bin metrekare alana 13 millet bahçesi kurulduğunu ve 40 bin ağacın dikildiği aktardı.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir de yaptığı konuşmada, "İstanbul Valiliği’nin koordinasyonunda bugün eşzamanlı olarak 6 ayrı lokasyonda yaklaşık olarak 70 bin adet fidanı toprakla buluşturacağız ve sizlerle birlikte Türkiye Yüzyılı'na nefes olacağız." diye konuştu.

İstanbul'un dünyanın en yeşil şehirlerin bir tanesi olduğunu ve yüzde 44’ünün ormanlarla kaplı olduğunu anlatan Pir, "Türkiye’de ortalama ormanlık alanın yüzde 30 olduğunu düşündüğümüzde bu oranın yüksek olduğunu görüyoruz. Orman bölge müdürlüğü sınırları içerisinde son 20 yılda 138 milyon fidanı toprakla buluşturduk. İstanbul ilinde ise son 20 yılda 58 milyon fidan diktik." yorumunu yaptı.

Pir, Türkiye'deki orman varlığı ile de bilgi vererek, 1973 yılında orman varlığının 20 milyon hektar civarında iken şu anda orman varlığının Türkiye’de 23 milyon hektar sahayı bulduğunu anımsattı.

Pir, "Bu da tüm dünya ülkelerini düşündüğümüzde orman varlığını artıran nadir ülkeler içerisinde olduğumuz gösteriyor. Amacımız orman varlığın korumak, geliştirmek ve siz gelecek nesillere yaşanabilir, temiz ve daha yeşil bir ülke bırakmaktır." ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Vali Yerlikaya ve beraberindeki heyet, öğrencilerle birlikte alanda fidan dikimi yaptı.

ağaç Geleceğe Nefes Ol Milli Ağaçlandırma Günü