İstanbul'dan deprem bölgelerine yardımlar sürüyor

TAKİP ET

İlçe belediyeleri tırlarla acil yardım malzemelerini ulaştırırken, sahaya gönderdikleri ekiplerle de deprem bölgesindeki çalışmalara destek oluyor

İstanbul'daki belediyeler, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgelere toplanan acil ihtiyaç malzemelerini göndermeye devam ediyor.

Depremlerin yaşandığı 10 kente insani yardım gönderen Bağcılar Belediyesi, bölgeden gelen depremzedelere uzmanlar eşliğinde sosyal ve psikolojik destek sunuyor.

Bağcılar Belediyesinden görevli psikologlarla görüşen 14 yaşındaki Emirhan Genç, Hatay'dan geldiğini belirterek, "Deprem çok kötü bir his. Otururken en ufak bir sallantıda veya sallanan tabelayı görünce deprem oldu sanıyorum. Psikolojik tedaviyi özellikle annem için istiyorum, o çok etkilendi. Bize bu desteği sunan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir'e de teşekkür ediyorum." dedi.

Kadıköy Belediyesinin 31 kişilik arama kurtarma ekibi ve arama köpeği Lena'dan oluşan BAK Kadıköy, AFAD'ın çağrısıyla afet bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor.

BAK Kadıköy, Hatay'ın Odabaşı Mahallesi'nde aralarında 16 aylık ve 3 yaşında iki çocuğun da olduğu 16 kişiyi, Samandağ'da ise 75 yaşlarında bir vatandaşı enkaz altından sağ çıkardı.

- Depremzedelere sıcak yemek ve çorba

Kadıköy Belediyesinin 2 gezici aşevi tırları da afet bölgesinde sıcak yemek dağıtıyor.

Aşevlerinden biri Hatay'ın Samandağ ilçesi jandarma komutanlığı önünde, diğeri Defne ilçesi hükümet konağı önünde afetzedelere sıcak yemek servisi yapıyor. 2 mobil ikram aracı da Malatya'da hizmet veriyor. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da afet bölgesine gitti.

Ümraniye Belediyesi 2 bin kişilik sıcak yemek kapasitesine sahip mobil aşevini bölgeye gönderdi. Hatay'a ulaşan mobil aşevi, 13 kişilik personelle depremzedelere 3 çeşit yemek ve çorba ikramında bulunuyor.

Ümraniye'de başlatılan yardım kampanyasında gönüllüler ihtiyaç malzemeleriyle, çocuklar da oyuncaklarıyla destek verdi. Bölgeye gönderilmek üzere toplama merkezlerine gelen yardımlarda "Geçmiş olsun Türkiye. Üzülmeyin her şey geçecek, yanınızdayız", "Acınızı yürekten paylaşıyoruz. Bu zor günleri birlikte aşacağız. Yalnız değilsiniz, yanınızdayız. Dualarımız sizinle", "Geçmiş olsun, size ulaştıysa çok mutluyuz" gibi duygusal notlar yer aldı.

Sultangazi Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (SAK-E), Adıyaman'da AFAD ile koordineli hareket ediyor. SAK-E, enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için tüm ekipleriyle gece gündüz çalışıyor. Enkazda mahsur kalan 53 yaşındaki anne Nergis Gümüş ve 17 yaşındaki kızı Meryem Gümüş AFAD, UMKE, Jandarma Özel Harekat ve Sultangazi Belediyesi arama kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla çıkarıldı. Ekipler, depremin 5. gününde enkaz altındaki bir bebeği de sağ kurtardı.

Esenyurt Belediyesinden 13. yardım tırı bölgeye ulaştırılmak üzere yola çıktı. İlçenin birçok farklı noktasında vatandaşlardan ve firmalardan toplanan yardımlar ayrıştırılarak kolilere yerleştiriliyor. İçerisinde kışlık giysi, bot, battaniye, ısıtıcı, çadır, tüp, bebek bezi, yatak, hijyen malzemeleri ve gıda ürünlerinin bulunduğu koliler tırlara yüklenerek deprem bölgesine gönderiliyor.

- "Mucize haberler bize umut oluyor"

Ataşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ATAK), Hatay'da çalışmalarına devam ediyor. ATAK ekibi bölgeye ulaştığı günden bugüne 11 yurttaşı enkazdan sağ olarak kurtardı. Ekibin çalışmalarına kurtarma köpeği Tokyo da eşlik ediyor.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, "Deprem bölgelerinde saniyelerle yarışan Ataşehir Arama Kurtarma ekibimizle gurur duyuyoruz. Acımız büyük ama bölgeden gelen mucize haberler bize umut oluyor. Hayata tutunan her canla yeniden doğuyoruz." açıklamasında bulundu.

- Toplanan yardım malzemeleri tasnif ediliyor

Deprem bölgesine 17 tır yardım malzemesi gönderen Büyükçekmece Belediyesi, gelen talepler doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Büyükçekmece Belediyesince ilçenin 6 farklı noktasında oluşturulan Deprem Yardım Kabul Merkezleri'nde toplanan yardımlar TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezinde tasnif ediliyor.

Belediye, her biri günde 15 bin kişiye 3 çeşit sıcak yemek üretebilecek 2 mutfak adet takımı, 8 adet iş makinesi, 3 adet arama kurtarma aracı ve 1 ambulans gönderdi. Ayrıca arama kurtarma çalışmalara destek verilmesi için 10'u teknik personel olmak üzere 50 belediye çalışanı bölgeye sevk edildi.

Büyükçekmece Belediyesi Arama Kurtarma ekibi (BAKUT), bölgede çalışmalarını sürdürürken bugüne kadar 12 vatandaşı enkazdan sağ çıkarmayı başardı.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçe halkının tek yürek olarak deprem bölgesine yardım yapmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Kaybettiğimiz binlerce insanımıza Yüce Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemize, milletimize baş sağlığı diliyorum. Şu anda hala göçük altında çıkarılmayı bekleyen, hala umutlarımızın devam ettiği şu saatlerde Allah çalışanların hepsine yardım etsin. Başımız sağ olsun, ülkemizin başı sağ olsun."

acil ihtiyaç malzemeleri Asrın felaketi DEPREM yardım