İSTİB Başkanı Kopuz'dan deprem bölgesinde üretimi ayağa kaldırma çağrısı:

TAKİP ET

"Bölgede üretimin durması ikinci felaket olur. Hızla üretim alanlarına, OSB'lere yakın yerlere geçici barınaklar oluşturmalı, üretimi ayağa kaldırmalıyız. Bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi Türkiye'nin dengesini bozar. Bu konuda çok hızlı adım atılmalı"

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, deprem bölgesinde üretimin durmasının ikinci felaket olacağını belirterek, hızla üretim alanlarına ve OSB'lere yakın yerlere geçici barınakların oluşturulması ve üretimin ayağa kaldırılması gerektiği çağrısında bulundu.

İSTİB'den yapılan açıklamada deprem bölgesinde zarar gören sanayi tesisleri ve çiftçilerle ilgili görüşleri yer alan Kopuz, bölgenin sanayi ve tarım potansiyelinden bahsetti.

Kopuz, felaketin boyutlarının ve verdiği zararın çok büyük olduğuna değinerek, evlerin yanında sanayi tesislerinin, bölge tarımının ve hayvancılığın da ciddi zarar gördüğünü, bölge sanayicisinin üretime geçmek için iş gücü sorunu yaşadığını anlattı.

Bölgedeki işçilerin ailelerinin güvenliğinden endişe etmeden fabrikalarına dönmelerini sağlamanın çok önemli olduğunu kaydeden Kopuz, bu sorunun üretim alanları çevresinde hızla pratik barınak bölgeleri oluşturularak aşılabileceğini bildirdi.

Art arda gelen korkunç depremlerden 11 ilin büyük zarar gördüğünü, binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini aktaran Kopuz, "Bu büyük bir felaketti ancak bölgede üretimin durması ikinci felaket olur. Hızla üretim alanlarına, OSB'lere yakın yerlere geçici barınaklar oluşturmalı, üretimi ayağa kaldırmalıyız. Bölge insanının yerini yurdunu terk etmesi Türkiye'nin dengesini bozar. Bu konuda çok hızlı adım atılmalı." ifadelerini kullandı.

- "Önümüzdeki günlerde ilave tedbirlerin de alınacağına inanıyorum"

Ali Kopuz, depremin verdiği zararların çok boyutlu olarak onarılması için hem sivil toplum kuruluşlarının hem devletin yoğun mesai harcadığını belirterek, bölgeye yönelik açıklanan kısa çalışma ödeneği, yem, gübre ve mazot konusundaki düzenlemeler, TMO'nun hububat ve bakliyat alımı yapması, çiftçilerin düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesi gibi desteklerden bahsetti.

Kopuz, "Çiftçilerimizin korunması ve tarımsal üretimin bir şekilde sürmesi için atılan bu adımlardan memnuniyet duyuyor, önümüzdeki günlerde ilave tedbirlerin de alınacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Ali Kopuz DEPREM destek fabrika İSTİB istihdam üretim