İsviçre, İsrail'in Batı Şeria'daki yeni yasa dışı yerleşim planını endişeyle karşılıyor

TAKİP ET

İsviçre, İsrail'in Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini genişleterek yaklaşık 10 bin yeni konut yapacağı ve...

İsviçre, İsrail'in Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini genişleterek yaklaşık 10 bin yeni konut yapacağı ve İsrail nezdinde de kaçak kabul edilen 9 yerleşim yerine geriye dönük yasal statü tanıyacağı yönündeki açıklamalarından endişe duyduğunu açıkladı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Batı Şeria'da yasa dışı adımlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsviçre'nin, İsrail hükümetinin Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinde yaklaşık 10 bin yeni konut inşa edeceği ve işgal altındaki Filistin topraklarında, İsrail nezdinde de kaçak kabul edilen 9 yerleşim yerine geriye dönük yasal statü tanıyacağı yönündeki 12 Şubat tarihli açıklamasından endişe duyduğu kaydedildi.

"Bu projeler uluslararası hukuka göre yasa dışıdır." ifadeleri yer alan açıklamada, İsrail'e, tansiyonu daha da artırma ve müzakere edilmiş iki devletli çözümü tehlikeye atma riskine sahip bu tek taraflı adımlardan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, uluslararası hukuka dayalı ve kalıcı barışa yönelik siyasi bir anlayışın yeniden tesis edilmesinin acil bir ihtiyaç olduğu da belirtildi.

İsrail'de Binyamin Netanyahu hükümeti, 12 Şubat'ta, bölgedeki şiddet olaylarını gerekçe göstererek, işgal altındaki Batı Şeria'da daha önce yasa dışı kurulan 9 yerleşim yerini yasallaştıracağını ve yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurmuştu.

batı şeria endişe israil yasadışı plan