İtalya Başbakanı Meloni, Moldova'daki AST Zirvesi'nden mesajlar verdi:

TAKİP ET

"A klasman ve B klasman Avrupa yoktur. Bu zirve, Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Batı Balkanlar gibi Avrupalı olan ve 360 dereceyle Avrupalı olmak isteyen milletlere gerçek bir açıklık mesajı taşıyor"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi'nin "A klasman ve B klasman Avrupa" olmadığını vurgulamak için önemli bir zirve olduğunu söyledi.

Moldova'nın başkenti Kişinev'deki AST Zirvesi’ne katılan Meloni, toplantıya girişinde İtalyan basınına açıklamalarda bulundu.

Meloni, Avrupa’nın doğusuyla batısının iki akciğer gibi olduğunu belirterek, "A klasman ve B klasman Avrupa yoktur. Bu zirve, Avrupa'nın her şeyden önce insanlar arasında özgürlük ve eşitlik değerleri temelinde kurulmuş bir medeniyet olduğunu vurgulamak açısından çok önemlidir." ifadesini kullandı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Kiev'in özgürlüğün değerini savunduğunu dile getiren Meloni, "Bu zirveyi tehdit altındaki başka bir ülke olan Moldova'da yapıyoruz. Ukraynalılar, kendilerini savunmamış olsalardı bu bir tür domino taşı olurdu." dedi.

Meloni, AST Zirvesi'nin aynı zamanda enerji arzı ve enerjide birbirine bağlılık bakımından kritik sorunların belirdiği bir dönemde yapıldığına işaret etti.

Bugünkü zirvenin sembolikten çok daha öte bir anlamı olduğuna inandığını vurgulayan Meloni, "Bu zirve, Moldova, Ukrayna, Gürcistan ve Batı Balkanlar gibi Avrupalı olan ve 360 dereceyle Avrupalı olmak isteyen milletlere gerçek bir açıklık mesajı taşıyor." diye konuştu.

Meloni, Ukrayna'nın NATO üyelik meselesine dair bir soru üzerine, İtalya'nın NATO'nun "açık kapı" politikasını desteklediğini ancak bunun Vilnius’taki NATO Zirvesi'nin konusu olduğunu kaydetti.

Bu arada Başbakan Meloni, AST Zirvesi'nde yaptığı konuşmada da Ukrayna'ya gerektiği müddetçe yardım edeceklerini bildirdi.

İtalya Başbakanı, Afrika gibi küresel ortaklarla ilişkileri olduğunu hatırlamaları gerektiğini belirterek, "Afrika'nın bize ihtiyacı var. Ayrıca yasa dışı göç gibi sorunları ancak bu ülkelere yardım edersek çözebiliriz. Avrupa, sadece kurallardan ve çıkarlardan ibaret değildir. Her şeyden önce o medeniyettir. Avrupa ilkelerinin tartışılmasına izin vermeyeceğimizi hatırlatmak için buradayız." değerlendirmesinde bulundu.

- İtalya, Kiev için donanma mühimmatı üretimini artıracak

İtalyan ANSA ajansının güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde de İtalya'dan Ukrayna'ya yönelik yeni yardım paketinde donanma topçu sistemlerinde kullanılan füze, mühimmat ve kurşun geçirmez yelek üretiminin artırılmasının yer aldığı aktarıldı.

Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Moldova Ukrayna