İtalya: Çin, Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliğine dair ortak çalışmaya uygun

TAKİP ET

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'de malların serbest...

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'de malların serbest dolaşımının garanti altına alınmasına yönelik ortak çalışma için Çin'den uygunluk gördüğünü söyledi.

İtalya'nın Verona kentinde yapılan 15. İtalya-Çin Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenleyen Tajani, "(Çin'den) Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'de malların serbest dolaşımını garanti altına almak için beraber çalışma konusunda uygunluk gördüm. Gerginliğin ortadan kaldırılması için herkesin mümkün olan her türlü çabayı göstermesi gerektiği konusunda bir fikir birliği var." dedi.

Antonio Tajani, Çin'den Husilere baskı uygulanması konusunda İran'la görüşmesini istediğini de ifade etti.

Tajani, "ABD ve Çin'in, bir tarafta Ukrayna'yı, diğer tarafta Rusya'yı adil bir barışa varmaya ikna etmeye çalışabilecek iki muhatap olacağını yineledim. Bu, Rusların Ukrayna'ya saldırmayı kesmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

Çin ile rekabet içinde olduklarını ama ilişkilerinin olumlu olduğunu belirten Tajani, şirketler arasındaki ticareti teşvik için her yıl bu karma komisyon oturumlarını yapma kararı aldıklarını dile getirdi.

Tajani, komisyondaki görüşmelerinin olumlu geçtiğini ve İtalya ile Çin arasındaki ticaret hacmini güçlendirme isteklerinin olduğunu kaydetti.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani, Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao'nun da katıldığı 15. İtalya-Çin Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'ndan önce de buradaki oturumların iki ülke ilişkilerinde "yeni sayfa açmaya yönelik" olduğunu söylemişti.

İtalya, Çin'in tarihi İpek Yolu üzerinde ticareti büyük projelerle yeniden canlandırma projesi olarak bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nden "beklediğini alamadığı" gerekçesiyle Aralık 2023'te çekilmişti.

Çin İtalya İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani